V poslední době zaznamenáváme v naší Nutriční poradně dotazy na téma, jaká strava je vhodná pro onkologické pacienty, kteří trpí nechutenstvím. O rady naší nutriční poradkyně, paní Ludmily Pszczolkové, se podělíme i s vámi, našimi čtenáři...
Dotaz:
"Dobrý den. Chci se zeptat na stravu pro onkologického pacienta. Je ve fázi, kdy nemá chutě a trpí nechutenstvím. Děkuji."
Odpověď paní Ludmily Pszczolkové, nutriční poradkyně:
"Dobrý den,
ještě než Vám poradím ohledně stravy, dovolím si poradit i jinak.
Vzhledem k tomu, že jste mou poradnu našla na stránkách Svět homeopatie, předpokládám, že se o homeopatii zajímáte, nebo o ní něco víte. Určitě do onkologické léčby zahrňte i léčbu homeopatiky. Právě na obtíže spojené s klasickou chemoterapií (nevolnost, nechutenství, astenie) umí homeopatické léky velmi dobře účinkovat. Eliminují do jisté míry i vedlejší účinky klasické léčby, podporují imunitní systém a mimo jiné působí na psychiku pacienta, což je v této situaci více než nutné.
Správná výživa je důležitá pro každého člověka, pro onkologického pacienta zvlášť. Je třeba velmi pečlivě volit každou potravinu. Indická medicína – Ajurvéda – říká, že správné jídlo je pro člověka lékem. Proto byste neměli nemocnému dávat nic, co by jen vzdáleně mohlo obsahovat chemické látky. Strava musí být velmi prostá. Vím, že pacienti v tomto případě nemají téměř žádnou chuť k jídlu. Je to dáno tím, že organizmus je silně zatížen a detoxikační orgány jako játra, ledviny nemají „volnou“ kapacitu na nic jiného. Člověk je vlastně stále přiotráven.
Proto je velmi důležitý pitný režim. Dávejte dít po doušcích, jen čistou vodu, klidně ji mírně přihřejte, pokud to pacient vyžaduje. Neexperimentujte s žádnými šťávami, speciálními podpůrnými čaji, dávejte jen vodu. Ideální by bylo, kdybyste našla ve Vaší blízkosti někoho, kdo provádí EAV měření, aby Vám natestoval všechny potraviny, šťávy i čaje. Pokud to ale není možné, doporučuji opravdu jen čistou vodu.
Mnoho pacientů má stejně změněné chutě, a tak jim často chutné ovocné nebo zeleninové šťávy připadají jiné, stejně jako většina ostatních potravin – jsou pro ně nezvykle kyselé, slané nebo hořké, případně jejich chuť vůbec necítí. Nemůžete se divit, že ani sami jíst nechtějí. Hlavní snahou je ale to, aby pacient jedl alespoň minimálně – po velmi malých porcích. Například ¼ krajíčku chleba, 1 brambor, ½ jablka, ½ banánu.
Pokusím se napsat seznam potravin, které by neměly být tak zatěžující:
- Pečivo, přílohy
Zapomeňte na klasický chleba z obchodu. Pokud bude mít pacient chuť na pečivo, jednoznačně je jedinou volbou doma pečený chléb (částečně z celozrnné mouky). Sladké pekárenské výrobky nejsou vhodné pro nikoho.
Výborná je rýže, těstoviny (doporučuji celozrnné), pohanka, jáhly, quinoa, kroupy. Příprava nevyžaduje mnoho času ani práce, ale jsou velmi prospěšné. Nepřipravujte velké porce, Vaším cílem není kvantita, ale kvalita. 5 polévkových lžic pohankové kaše na jednu porci úplně stačí. Navíc je žádoucí, aby se příliš nekombinovaly bílkoviny v jedné porci, proto opravdu na jednu porci stačí jen vařené jáhly ochucené třeba pečeným jablkem. Skvělé jsou také zeleninové polévky s uvedenými přílohami.
- Maso
Obecně bych doporučila se masu vyhnout (pokud ale pacient na maso občas chuť má, pak jen vývar a maso vařené). Tady jednoznačně jen maso z domácího chovu. Vývary dělejte jen obyčejné, bez koření, jen s trochou soli.
- Mléčné výrobky
Na mléčné výrobky se příliš nezaměřujte, pokud má pacient na mléko chuť, pak volte acidofilní mléko, kefír, kyšku, čistý bílý neslazený jogurt (Hollandia, Choceň), tvarohový sýr.
- Ovoce, zelenina
Nejlepší je domácí, ošklivé krabaté domácí jablko je mnohonásobně lepší než krásné červené jablko z Argentiny. Výborné jsou i hrušky. Ideální, teď v zimě, je ovoce pečené – jen ho zabalte do alobalu a nahoru dejte kousíček másla, popř. špetku skořice. A upečte ½ hodiny.
Dobré jsou také domácí kompoty, ale ne příliš slazené.
Citrusům a obecně tropickému ovoci bych přednost nedávala, je příliš chemicky opracované. Pokud by ale pacient na takové chuť měl, nechejte pomeranč na 24 hodin máčet v octové vodě (1 litr vody + 1 polévková lžíce octu), pak ho důkladně omyjte a pod tekoucí vodou oloupejte. Jen tak se zbavíte jedovatých chemických postřiků.
Nabízejte nemocnému ovoce po malinkých kousíčkách, jako malému dítěti. Buďte trpěliví a klidní. I to je důležité.
Ze zeleniny opět naši, ne holandskou, ideálně bio. Výborná je dýně Hokkaido, pečená červená řepa, dušené zelené fazolky (mražené), pastiňák, dušený fenykl.
Znovu připomínám čistou vodu.
Přeji trpělivost a štěstí.
Ludmila Pszczolková
Poznámka redakce: Nutriční poradna na našem portálu již není v provozu.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.