Termín jarní detoxikace ve mně vzbuzuje přinejmenším úsměv. Wikipedie definuje detoxikaci jako soubor metod, postupů, prostředků k účinnému odstranění toxické látky nebo snížení škodlivého účinku toxické látky na bezpečnou úroveň, která neohrožuje život a zdraví.

Je třeba si uvědomit, že organismus si nemůže dovolit přítomnost toxických látek v organismu, proto se detoxikuje, čistí, neustále. Bez ohledu na denní nebo roční dobu. Přesto mohou být v tomto očistném procesu rozdíly, které souvisí s tím, jak člověk žije, tj. se stravováním, spánkem, pohybem, stresem.

Organismus člověka, který celý rok konzumuje převážně rafinované potraviny, stravuje se ve „fast foodech“, nesportuje a stále někam spěchá, se bude detoxikovat mnohem méně a pomaleji, než tomu bude u člověka, který se snaží „žít zdravě“.

Největším detoxikačním orgánem jsou játra. K játrům ale patří i ledviny, plíce, kůže. Organismus si může dovolit takovou detoxikaci, jakou mu dovolí každý jednotlivý orgán. Pomocí detoxikace se neustále snaží tělo udržet čisté a silné. Čím jsme „toxičtější“, tím větší práci nám detoxikace . Nezapomínejte na to, že to, co z těla nevyloučíte, se v něm hromadí a vede k chronickým a degenerativním chorobám.

Pokud nežijeme zdravě, jsou naše orgány přetížené a v době čtrnáctidenní jarní očistné kúry si odpočinou jen málo. Organismus v podstatě jen nebude muset „řešit“ to, co právě přichází. A není to jen o chemii z jídla a nápojů, ale také ze vzduchu, kosmetiky, léků.

Uvědomili jste si někdy, že i emoce musíme strávit? Že nám často některé situace leží v žaludku a my je musíme překousnout?

I s tím si naše tělo musí poradit. A i když se to klasické medicíně nebude líbit, jsou to právě plíce, ledviny, játra, žlučník, které metabolizují náš smutek, strach, agresi, stres.

Základem imunitního systému je střevo. Pokud je přetížené, nemá dostatek energie. Není v něm nastolena rovnováha. To se projevuje v celém organismu. Stojí ho mnohem více energie ubránit svou integritu, je vlastně neustále ve střehu. To ho vyčerpává. Výsledkem jsou pak nejen opakované infekce dýchacích cest (střevo a plíce jsou dle čínské medicíny párovým orgánem), problémy s kůží (k plícím a střevu patří také kůže), ale i chronická únava a celá řada závažných onemocnění.

Ale vraťme se k jarní detoxikaci. Každá snaha o očištění organismu se samozřejmě cení, ale je to, jako bychom chtěli vyběhnout schody do 10. patra, ve třetím patře pocítili únavu, mezi pátým a šestým patrem zvolnili tempo a od šestého samozřejmě běželi zase v tempu původním.

Jednorázová detoxikace je málo, ale může to být krok správným směrem – můžete se najednou cítit lépe a pak následně přemýšlet, že byste se tak mohli cítit delší dobu, nebo i stále.

Mé rady se budou týkat nejen jara, ale celého roku. Jaro patří podle čínské medicíny k elementu dřeva. Proto je na jaře vhodné zaměřit se právě na ty orgány, které k elementu dřeva patří – a to jsou játra a žlučník. V tomto okamžiku tedy dává jarní detoxikace smysl, ale... Játra přece musí dobře fungovat celý rok. 

Detoxikace by měla být především zaměřena na odstranění kyselosti, tedy na úpravu pH organismu!

  • První rada zníjezte co nejvíce zásaditých potravin a minimum kyselinotvorných. Zásadotvorné složky jsou opravdové regenerátory. Kyselinotvorné potraviny zpomalují, potlačují, nebo zastavují detoxikační proces. 
  • Zaměřte se na potraviny syrové nebo na šetrný způsob úpravy. Při ohřevu potravin měníte jejich chemické složení. Zejména při vyšších teplotách (smažení, pasterizování, zavařování). Problémem je fakt, že na jaře je u nás většina ovoce a zeleniny dovozová, nejčastěji z Holandska, kde není tepleji než u nás. Mají tam spíše větší skleníky a účinnější hnojiva. Také proto často volím zeleninu mraženou – je sklizená v době své přirozené sklizně – i když i mražením přichází o dost vitaminů.
  • Velmi důležitý je pitný režim. Víme to všichni, ale řídíme se podle toho? Láhev s čistou, neperlivou vodou bychom měli mít neustále u sebe  na stole, v tašce. Volte klidně vodu z kohoutku, ideálně filtrovanou. Dva litry vody denně jsou fajn, v době cílené detoxikace můžete objem zvýšit i na 2,5 - 3 litry, dle vaší hmotnosti. Polovinu objemu může zastoupit voda s citrónovou nebo grepovou šťávou (čerstvou!). Džusy mohou být zpestřením, ale neměly by být v převaze, zvláště pokud jsou vyrobeny z koncentrátu, který se většinou pasterizuje, tím o většinu vitaminů přichází. Mnohdy je navíc doslazovaný. Skvělou alternativou jsou domácí ovocné nebo zeleninové šťávy. Ty ovocné výborně zahánějí chuť na sladkosti, které by měly z detoxikačního jídelníčku zmizet hned a úplně.
  • Vyřaďte všechny potraviny, které obsahují rafinovaný cukr a bílou vymílanou mouku. Jsou to sladkosti, pečivo, sladké ochucené nápoje, ochucené jogurty.
  • Jezte pravidelně, po malých porcích a v klidu. Myslete na jídlo, které jíte. Uvědomte si, že vaše tělo žije jen z toho, co mu nabízíte. Jinou možnost nemá.
  • Nepijte kávu, alkohol ani černý čaj. Zelený čaj si dejte pro radost, na chuť. Bylinné čaje užívejte s mírou, zajděte tam, kde bylinkám rozumí, a nechejte si poradit. Já osobně dávám přednost čajům „jednodruhovým“ (např. ostropestřec a kořen i list pampelišky) před hotovými směsmi.
  • Nikdy nezapomínejte na pohyb. Nejlepší jsou procházky bez cíle, jen tak. Cvičení v posilovně v době intenzivní detoxikační kúry zásadně nedoporučuji. 

Na závěr předkládám přehled zásaditých a kyselinotvorných potravin a také jednodenní jídelníček pro inspiraci. 

Zásadité potraviny: jablka, meruňky, banány, maliny, ostružiny, třešně, rybíz, datle, fíky, grepy, citróny, limety, mango, meloun, nektarinky, karob, papája, hrušky, broskve, ananas, rozinky, jahody, mandle, fazolky, řepa, paprika všech barev, brokolice, růžičková kapusta, zelí bílé i červené, mrkev, celer, mangold, kopr, čekanka, lilek, česnek, křen, pórek, hlávkový salát, cibule, petržel, pastiňák, hrášek, tykve, ředkev, kyselé zelí, špenát, dýně, batáty, dušená rajčata, podmáslí, mořské řasy, jáhly, quinoa, olivový olej, zelený čaj, syrovátka, živé čerstvé jogurty.

Kyselinotvorné potraviny: alkohol, ječmen, sušené fazole, bílá mouka, müsli, sýry, čokoláda, káva, kakao, limonády, umělá barviva, vařená kukuřice, sladkosti, cukroví, sušenky, pudinky, dresinky, koblihy, chuťové přísady, konzervovaná zelenina a ovoce, želatina, zmrzlina, džemy, čočka, majonéza, maso, rafinované oleje, nakládané olivy, těstoviny, sladké pečivo, arašídy, sója a výrobky z ní, cukr, černý čaj, tabák, ocet.

Ukázkový jídelníček:

Nejprve doporučuji sklenici horké vody – převařenou vodu nalijte do sklenice a vypijte tak horkou, jak dokážete. Další sklenice by měla být voda s citrónovou šťávou. Po celý den pijte průběžně čistou vodu. Ideální je vypít každou půl hodinu cca 150 ml vody (nemá symsl vypít půl litru vody najednou).

Snídaně: celozrnná kaše uvařená bez mléka, s čerstvým ovocem.
Svačina: ovoce, čerstvá ovocná šťáva; zeleninový salát; hrst ořechů – ideální jsou mandle (natural); zakysaný mléčný výrobek.
Oběd: zeleninový salát s kvalitním olejem (olivový, konopný, dýňový, bodlákový – 1 lžíce denně); hustá zeleninová polévka; velká porce dušené zeleniny s rýží, quinoou, pohankou, jáhlami, špaldou.
Svačina: totéž co dopoledne.
Večeře: totéž co v poledne.

Pozn.: Pro opravdovou očistu se zcela vyhněte čerstvému mléku, masu, cukru ve všech podobách a bílé mouce. Pro ty, kterým bude chybět maso, doporučuji kousek kvalitního dušeného domácího masa s velkou porcí čerstvé nebo dušené zeleniny.

Přeji vám hodně štěstí a dobrou náladu.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.