Moc ráda se s vámi podělím o rodinný recept na domácí majonézu. Třeba vám přijde vhod právě teď, před Vánoci.
Díky tomu, že si zvolíte kvalitní suroviny (ono jich, mezi námi, moc není), zůstane takové majonéze jen jedna nevýhoda – pořád to bude „kalorická bomba“. Proto bychom to s ní neměli přehánět, je vhodné naředit hotovou majonézu například jogurtem.
Recept je opravdu velmi jednoduchý, nemusíte olej k vejcím opatrně kapat po kapkách, není ani důležitá stejná teplota všech ingrediencí. Je ale důležité postup opravdu dodržet.
Tak jdeme na to!
Dvě deci oleje dejte na 20 minut do mrazáku (ne lednice!). Pak do vysoké nádoby od ponorného mixéru dejte 1 větší vejce přímo z lednice, nalijte na ně studený olej a ponořte mixér. Zapněte na nejvyšší výkon a s mixérem nehýbejte. Až se olej s vejcem spojí (cca 15 sekund), začněte s mixérem pohybovat pomalu nahoru a dolů. Vznikne hladká lesklá majonéza. Stačí jen dochutit – sůl, pepř, lžička hořčice, citrónová šťáva, cukr, trocha velmi drobně nakrájené šalotky (může být i obyčejná cibule).
Největší výhodou domácí majonézy podle mě je volba oleje. Můžete totiž použít kvalitní olej – například bodlákový (nemusí být bio – ten je velmi drahý), slunečnicový, olivový, bio řepkový. Záleží na preferencích, jen bych nevolila oleje panenské, protože jsou chuťově dost výrazné a majonéza pak může být třeba hodně „slunečnicová“. Já používám bodlákový olej, který ředím olivovým olejem. Mám pak majonézu, která obsahuje hodně cenných omega 3 mastných kyselin a to je podle mě moc fajn.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.