Problém překyselení je jedním z nejčastějších dotazů v nutriční poradně. Překyselení organismu nevzniká ze dne na den. Je to dlouhodobý proces, který nebolí.
Tělo velmi pomalu vyčerpává své rezervy právě na to, aby neutralizovalo kyselé metabolity vznikající při trávení některých potravin, zejména bílkovin. Vysoký denní příjem bílkovin považuji za jednu z největších chyb ve stravování, bohužel na rozdíl od většiny. Mnoho lékařů i nutričních specialistů totiž stále doporučuje to samé, co před 50 lety, kdy byly za plnohodnotné bílkoviny považovány jen bílkoviny z mléka, masa a vajec a platilo heslo „čím více, tím lépe“. Tento fakt je už překonán. Světová zdravotnická organizace uznala, že rostlinná bílkovina je stejně kvalitní jako ta živočišná, ale v názorech na potřebu bílkovin a na jejich skladbu se u nás nic nezměnilo.
Základem odkyselení je omezení příjmu bílkovin a striktní omezení cukru a bílé mouky.
Můžete si koupit indikační papírky na měření pH moči. Je to velmi přesná metoda, jak zjistit, zda váš metabolismus funguje správně.
Odkyselující stravování má kromě omezení cukru, bílé mouky a množství bílkovin několik dalších pravidel, která nejsou nijak složitá a není těžké je dodržet.
1. Pravidelný režim jídla
2. V každém jídle by měla být porce zeleniny nebo ovoce, v létě syrové, v zimě dušené. Nekupujte ale zeleninu a ovoce dovážené z druhého konce světa. Počkejte si na to naše nebo kupujte zeleninu mraženou.
3. Omezení množství bílkovin – tzn. omezení masa, mléka, vajec (tady rozhodně odbourejte čerstvé mléko a tučné sýry, stejně jako plísňové nebo tavené). Zaměřte se na čerstvé živé jogurty (ne Danone) nebo tvarohové sýry. Pokud nepracujete na stavbě nebo v lese, pak vám stačí maso dvakrát týdně, jedenkrát týdně jezte rybu. Vynechte všechny uzeniny, paštiky a masné polotovary. Když budete jíst maso jen dvakrát týdně, můžete si dovolit koupit maso kvalitní – domácí nebo bio. Je řada farem, které prodávají maso zvířat chovaných ekologicky.
4. Z pečiva volte žitný chléb, nejlépe kváskový. Pokud nejste z malé vesnice, tak už není tak velký problém takový chléb sehnat, nebo si můžete péct svůj vlastní – to je jednoznačně nejlepší varianta.
5. Jezte ovoce bez omezení, při redukci hmotnosti jen dopoledne, ale opět si počkejte na to naše, sezónní.
6. Dodržujte pitný režim.
7. Z potravin, které překyselují, vybírám: čaj, káva, alkohol, slané pochoutky z bílé mouky nebo brambůrky, nakládané olivy, konzervy či sladkosti.
8. Velmi důležité jsou spánek (minimálně sedm hodin denně, spánek bez vlivu zářičů a ve tmě), odpočinek a pohyb.
9. Na překyselení působí velmi silně stres. Právě v tomto případě je proto vhodný pohyb, protože jej pomůže zpracovat. Ideální jsou procházky. Sportem rozhodně nemyslím dření v posilovně, které naopak k překyselení může vést.
10. Dejte si pozor na doplňky stravy. Buďte opatrní, často se jedná pouze vytahování peněz z lidí.
Pro úplnost nabízím seznam potravin, které překyselují, a těch, které pomáhají odkyselení. Informace jsem čerpala z knihy Kurta Tepperweina „Pryč s kyselostí!“. Článků a knih o překyselení je hodně, často se i doporučují nebo zakazují rozdílné potraviny a je těžké se v tolika informacích zorientovat. Doporučuji si zvolit jednoho autora a podle něj se řídit, protože poslouchat všechno a všechny zkrátka nejde.
Kyselinotvorné potraviny
Ančovičky, alkohol, avokádo, bílé víno, bonbony, brambůrky, broskve v plechovce, burské oříšky, candát, cukr, cukroví, čaj (černý), čajovka, čočka, čokoládové jazýčky, maso z divočáka, dorty, eidam, ementál (45 % tuku), fritovací olej, gorgonzola, halibut, hovězí, houby, hranolky, humr, husa, husí játra, játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelita, jitrnice, kandované ovoce, kapr, karbanátek, kečup, klobása, kokosový olej, kokosový ořech, krocan, ledvinky, likéry, limonády, losos, majonéza, makrela, marcipán, máslové sušenky, mušle, nugát, párky, perník, pivo, polévková kostka, pečivo z bílé mouky, pstruh, rybí tyčinky, salám, sardinky, sleď, smažené krokety, sůl, šampaňské, špek, špekáčky, štika, šunka, tavený sýr, tlačenka, treska, třtinový cukr, tuňák, úhoř, vepřové maso, víno.
Zásadotvorné a neutrální potraviny
Ananas, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve (čerstvé), brynza, bylinkové čaje, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice, čaj (zelený), černý kořen, černý nasládlý chléb, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, dýně, fazole (zelené), fenykl, grahamový chléb, grapefruitový džus, hlávkové zelí, hrášek (čerstvý), hrušky, chřest, jablečná šťáva (přírodní), jablečná dřeň, jablko, jáhly, jahody (čerstvé), jogurt (čerstvý), kapusta, kapusta kadeřavá, kdoule, kedlubny, knäckebrot, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kyselé zelí, lanýž, ledový salát, lněná semínka, maliny, máslo, meloun, meruňky, mirabelky, mléko (1,5 až 3,5 % tuku – nepasterizované a čerstvé – do 24 hodin po nadojení), mrkev, nektarinky, netučný tvaroh, nudle, okurky (ne zavařované), ořechy, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, polévková zelenina, pomeranče, pomerančový džus (přírodní), pórek, rajčata vařená, rajčatový džus, růžičková kapusta, rýže (natural), ředkev, ředkvičky, řeřicha, slepice (pečená i vařená), slunečnicový olej, sójové klíčky, šípky, šťáva z kyselého zelí, švestky, telecí maso, třešně, tvaroh čerstvý, žitná mouka, žitný chléb.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.