Šafrán je jedno z dražších koření. Má skvělé účinky na organismus, zejména na krev a krevní oběh. 

Ajurvéda považuje šafrán za pikantní – pálivé, hořké, sladké, lepkavé, olejnaté, lehké a ochlazující sattvické koření (sattva je nejvyšší ze tří složek kosmické energie, projevuje se světlem, jasem, lehkostí, harmonií a čistotou) a doporučuje ho pro všechny tři konstituce.

Šafrán obnovuje látkovou výměnu, podporuje trávení, je výborný při jaterních potížích. Pokud ho pravidelně používáme při vaření, pomůže lépe vstřebat výživné látky z potravy.

Šafrán (Crocus sativus) můžeme považovat ze téměř univerzální léčivo, protože jeho využití je velmi široké:

  • čistí krev a působí proti anémii,
  • je velmi silné afrodiziakum,
  • ovlivňuje reprodukční orgány: pomáhá při neplodnosti i impotenci,
  • pozitivně působí na nervovou soustavu (nervová slabost, hysterie, deprese),
  • omlazuje a vitalizuje,
  • mírní křeče (i menstruační),
  • působí proti bolestem pohybového systému,
  • podává se při astmatu.

Dalším pozitivem šafránu je jeho schopnost zvýšit účinek jiných léčivých bylin. Úspěšně se používá například v kombinaci se shatavari – královnou ženských bylin, která působí zejména na ženské pohlavní orgány.

Ještě přidáme trochu indické moudrosti: používáním šafránu, sattvického koření, napomáháme působení lásky a harmonie.

Upozornění: Neužívejte v těhotenství. Při časté konzumaci se může vyvinout závislost.

Využití v kuchyni – přidejte do rýže, nejchutnější je kombinace šafránu s rýží basmati. Vyzkoušet můžete také ochutit různé sladkosti.

Známé jsou například šafránové koláčky „lussekatter“, které se kdysi jedly jen na svatou Lucii:

100 g másla
5 dl teplého mléka
1 kostka droždí
250 g jemného tvarohu
1 g šafránu
1,5 dl třtinového cukru
špetka soli
1,6 l špaldové celozrnné hladké mouky
vejce na pomazání, hrozinky

Postup: Rozpuštěné máslo smícháme s mlékem, tvarohem, droždím, cukrem, šafránem, solí a moukou. Necháme kynout asi tři čtvrtě hodiny. Poté těsto rozdělíme na 4 části, vyformujeme váleček, který rozkrájíme na 10 částí. Každou část vyválíme do tvaru válečku, smotáme z jedné i druhé strany (vznikne jakoby písmenko S). Do prostředka srolované části dáme hrozinku, takže na každý „koláček“ potřebujeme 2 hrozinky. Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme kynout ještě asi půl hodiny, pak pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 250 °C asi 10 minut.

TIP: Světlice barvířská má v rozumném dávkování podobné účinky jako šafrán. Květy této byliny se přimíchávaly k šafránu. V roce 1374 dokonce v Benátkách vznikl samostatný úřad na kontrolu pravosti šafránu „Ufficio dello zafferano“, aby se jeho falšování předešlo.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.