Přiznávám, na začátku školního roku mě příprava svačinek pokaždé velmi baví. Vymýšlím dětem různé dobroty, snažím se, aby svačiny nevypadaly každý den stejně. Postupně nadšení opadá, ale když si mezi plánováním dalšího školního dne vzpomenu, že „letos jsem to chtěla jinak“, vymyslím, alespoň jednorázově, něco neobvyklého.
Pro děti upřednostňuji slané svačinky (snídaňová kaše chuť na sladké obvykle uspokojí).
Co tedy našim školákům chutná?
- celozrnný rohlík s luštěninovou pomazánkou a několika kousky zeleniny (recepty na pomazánky naleznete v dalším článku),
- kváskový chléb s kvalitním sýrem a zeleninou,
- krekry s hummusem (ve skleničce),
- rýže s rozmixovanou zeleninovo-luštěninovou kaší (tuto dobrotu si do školy ochotně berou jenom dcerky – klukům připadá „trapná“),
- vařená kukuřice s trochou másla a soli ve skleničce, do krabičky jim k tomu přidávám na paličky nakrájenou zeleninu a několik krekrů,
- focaccia (na našem webu ji najdete pod názvem „trochu jiné pečivo“) a k tomu do skleničky chutný salát (ze zeleniny – například s kousky tofu a zálivkou, nebo zeleninový s avokádem),
- jednoznačnou jedničkou je pizza calzone.
Sladkou svačinku si naše děti nosí jednou týdně, a to obvykle bílý jogurt v zavařovací skleničce, do kterého jim přidám několik kousků mraženého ovoce, skořici a trošinku javorového sirupu, nebo medu. Navrch nasypu i trochu ovesných vloček.
Do krabičky si nosí ještě domácí ovesné tyčinky, celozrnné sušenky nebo kuličky ze sušeného ovoce a oříšků. (Několik receptů najdete také v sekci „Zdravá výživa“.)
TIP: Možná vaše děti potěšíte hokkaidovými krekry.
Potřebujete:
250 g upečené dýně hokkaido,
250 g špaldové mouky,
1 dl mléka (může být obilné),
1 dl olivového oleje,
2 čajové lžičky prášku do pečiva,
sůl,
na potření vajíčko a na posypání dýňové (nebo sezamové) semínko.
Postup: Dýni upečeme doměkka a necháme vychladnout, poté rozmixujeme.
Přidáme mouku, mléko, olej, kypřící prášek, sůl a vypracujeme těsto. Pak těsto rozdělíme na 2 části. Na plech vystlaný pečícím papírem položíme polovinu vyváleného těsta (na velikost plechu a tloušťku asi 4 mm). Plát potřeme vajíčkem a pak rozkrájíme. Na každý kus nasypeme semínka a ještě trochu osolíme. Pečeme na 200 °C 10–15 minut.
TIP: Když nápady docházejí, stačí si uvědomit, ve kterém ročním období se nacházíme, jaký svátek se blíží, a nakrájet zeleninu do tvarů, které s ním souvisejí (například plátky mrkve jako dýně, hvězdičky, z rajčátek vyrobit srdíčka, pizzu calzone také můžeme upéct v různých tvarech).
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.