Nevíte, co upéct své rodině na víkend? Vyzkoušeli jsme recept na perník z celozrnné mouky od naší nutriční poradkyně, Ing. Ludmily Pszczolkové. A stálo to za to. Neváhejte, čtěte, upečte a věřte, že perník nestihne ani vychladnout!
Ingredience:
Celozrnná mouka (ne žitná), bílá mouka - ideálně špaldová (lze použít i hladkou), cukr (nejlépe hnědý), mléko, vejce, olej, med, kakao, kypřící prášek, perníkové koření.
Můžete přidat: mandle, ořechy, ovoce - sušené (rozinky, meruňky, švestky, brusinky) i čerstvé (banány, jablka, hrušky).
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 stupňů (já pekla v horkovzdušné na 165 stupňů).
V jedné (vetší) míse smíchejte 400 g mouky (mouku namíchejte v poměru 1:1 - 200 g bílá (ideální je špaldová mletá, jinak lze použít mouku hladkou) a 200 g celozrnná (ne žitná). Přidejte 150 g cukru (použila jsem cukr tmavý) + vrchovatá lžíce kakaa + kypřící prášek. Přidejte 1 lžičku perníkového koření (mletý badyán, skořice, hřebíček). Směs promíchejte.
V druhé menší míse smíchejte 1/4 l mléka (i jiného než kravského) + 1 vejce + 10 polévkových lžic oleje + 4-5 lžic medu. Promíchejte a poté nalejte do suché promíchané směsi.
3 minuty šlehejte mixérem.
Nakonec do hotového těsta přidejte dobrůtky dle vaší chuti - mandle, ořechy, ovoce - sušené (rozinky, meruňky, švestky, brusinky) i čerstvé (banány, jablka, hrušky). Já měla k dispozici ořechy, mandle a jablíčka - nakrájená na kostky. Vše ještě jednou jemně promíchejte.
Těsto nalijte na pekáč.
Pečeme cca 33-35 minut na 180 stupňů (horkovzdušná cca 165 stupňů).
Uvařte si špaldovou kávu nebo dobrý čaj, ukrojte si dobrý perník a užijte si pohodový víkend!
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.