Říká se, že barvy na nás mají vliv. Tedy i podzimní listí by v nás mělo vyvolávat pocity. Červená symbolizuje oheň, dodává energii tolik chybějící v podzimních dnech. Oranžová vitalizuje a pomáhá pochopit a zvládnout emoce, podporuje schopnost aktivní komunikace. Hnědá dodává pocit stability a jistoty, je to barva přizpůsobivosti a reality. Žlutá je barva radosti, důvěry, štěstí, podporuje schopnost učit se, do života přináší lehkost a aktivitu. 

A právě žluté je i jedno z nejpoužívanějších koření indické kuchyně. Je to kurkuma (harida). Má jméno barvy svítání, někdy se také nazývá žlutý zázvor.

Na lidský organismus má pozitivní účinky:

  • Je protizánětlivá – užívá se vnitřně i zevně.
  • Ničí bakterie.
  • Upravuje trávení (účinek zvýšíme přidáním černého pepře).
  • Povzbuzuje činnost jater a žlučníku.
  • Chrání před nemocemi srdce a cév.
  • Je skvělý detoxikant.
  • Dodává energii.
  • Zahřeje, rozproudí metabolismus, působí podobně jako zázvor či česnek.
  • Dezinfikuje rány a tlumí krvácení (v případě potřeby se na ránu nasype kurkumový prášek, nebo se použije pasta: 1 díl kurkumy a 2 díly vody).
  • Podporuje růst zdravých buněk po poranění.
  • Pomáhá v prevenci onkologických onemocnění.
  • Není drahá, je dostupná a jako koření jednoduše použitelná.

V kuchyni oceníme schopnost kurkumy napomáhat trávení luštěnin. Používá se k přípravě dalu (husté luštěninové jídlo – konzistenčně asi jako hodně hustá polévka nebo omáčka). Konkrétnější názvy jsou odvozeny od názvu luštěniny – mung dal (z mungo fazolek), chana dal (z cizrny), arhar dal (z hrachu) atd. Důležitou součástí každého z těchto pokrmů je právě kurkuma.

Nejznámější je asi mung dal.

Potřebujeme:
2 polévkové lžíce ghí (nebo másla či kvalitního oleje – například sezamového)
1 kávové lžičky černého hořčičného semínka
kari (anebo směs na mung dal)
koření asafoetida
1 menší čili papričku
půl hrsti čerstvého libečku
½ kávové lžičky kurkumy
sůl

Postup: Mungo fazolky opláchneme a namočíme aspoň na 2 hodiny. Na rozehřátém ghí pod pokličkou opražíme hořčičné semínko, dokud nezačne „praskat“. Nádobu sundáme z plamene, přisypeme rozkrájené čili papričky, asafoetidu a kari. Přidáme mungo, podlijeme asi litrem studené vody, osolíme a přidáme kurkumu. Pokud se tvoří pěna, sbíráme ji. Vaříme, dokud mungo nezměkne. Na úplný závěr lze dal dochutit jedním decilitrem jogurtu. Podáváme s tradičními indickými plackami nebo s jasmínovou rýží.

Žluté mlíčko

Potřebujeme:
250 ml neslazeného mléka (mandlového, kokosového, oříškového či kravského)
½ čajové lžičky mleté kurkumy
1 čajovou lžičku kokosového oleje
špetku pepře
med
špetku skořice

Postup: Koření i med přidáme do studeného nebo teplého mléka, rozmícháme a konzumujeme.

TIP: Kurkuma prý pomáhá bělit zuby a vyrábí se z ní také domácí ústní voda. Do nádoby s vodou zamíchejte 2 čajové lžičky kurkumy a dva kusy hřebíčku a povařte. Používá se jako běžná ústní voda. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.