Nedávno jsem četla článek o tom, že pití u jídla je v pořádku, žádné studie o opaku nejsou. S tím já ale musím nesouhlasit. Všechny komplexní a celostní pohledy na výživu a zdraví člověka se shodují v tom, že bychom u jídla pít neměli. 

Ani těsně před ním, ani po něm. Zbytečně se tak ředí trávicí šťávy a tím se oslabuje trávení. Zejména se komplikuje trávení sacharidů – ty se začínají trávit hned v ústech, promísením jídla se slinami a enzymy.

Pokud je tento krok přeskočen, nebo není dostatečný, tělu pak následně chybí. Zbytečně špatně natrávené sacharidy ve střevě narušují správné složení mikrobiomu (kolonie bakterií žijících v našich střevech). Ajurvéda dává pití u jídla do souvislosti se zácpou a nadýmáním, jóga s líný střevem.

Mimo výše uvedeného platí i to, že pitím se jídlo zrychluje – jíme rychleji, protože nemusíme kousat. A jednou ze základních doporučení zdravé výživy je jíst pomalu a vědomě. Bez rušivých vlivů, bez displejů, knih, novin.

Než si příště k jídlu budete chtít nalít sklenici vody, zpozorněte. Nedělejte to a neučte to ani své děti.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.