Nezatracuji antibiotika. Jsou to léky, které zachránily a stále zachraňují milióny životů. Za jejich užívání ale platíme vysokou daň. Okamžitým důsledkem užívání antibiotik je narušení střevní a vaginální mikroflóry (po dobu až 6 měsíců), narušení mikroflóry sliznic v dutině ústní (také po dobu až 6 měsíců) a hlavně výrazné snížení naší obranyschopnosti proti virům a dalším infekcím.

Antibiotika mají také dlouhodobé vedlejší účinky, zejména v případech opakovaného používání: narůstající rezistenci proti antibiotikům, zvýšené riziko vzniku Crohnovy choroby, alergií a astmatu.

Jsou ale situace, kdy antibiotika opravdu potřebujete. Léčba antibiotiky patří vždy do rukou lékaře a je nesmírně nezodpovědné si tyto léky ordinovat sám se slovy: „Mám nějaká antibiotika doma, tak si je vezmu.“ Navíc je třeba vždy myslet na to, že na virové infekce antibiotika nepomohou vůbec, jen zhorší jejich průběh a následnou rekonvalescenci.

Proto je dobré vědět, jak dát střevo znovu do rovnováhy.

1. Vždy je třeba současně s antibiotiky užívat probiotika a využívat celé balení. Jestliže se vyskytnou vaginální potíže, jsou velmi vhodná a účinná vaginální probiotika.

2. Vyloučit ze stravy jednoduché cukry, které prodlužují a zhoršují nerovnováhu bakterií ve střevě. To znamená žádné sladkosti, koláče a buchty z bílé mouky, zákusky, sušenky apod. Vím, že děti během nemoci nechtějí moc jíst, ale to v žádném případě neznamená pokusy typu „aspoň jednu sušenku nebo perníček“.

3. Zaměřit se na přirozená probiotika ve stravě – živé jogurty a zakysané mléčné výrobky. Stále častěji se přesvědčuji o tom, že u mléčných výrobků je opravdu velmi důležitý původ. Snažte se nakupovat na farmách nebo bio výrobky od krav, které se pasou volně, jejich život není trápením a jsou správně krmené. Jezte kysanou zeleninu (např. pickles, domácí kysané zelí bez konzervantů) či fermentované sójové produkty (tempeh, miso).

4. Aby bakterie v našem střevě zůstaly, musí mít dost potravy – a tou jsou probiotika: rozpustná vláknina, která je velmi důležitá. Reguluje totiž také trávení tuků a sacharidů, vede k nasycení. Naštěstí je rozpustné vlákniny v potravinách opravdu požehnaně – luštěniny (tady začněte červenou čočkou), ovoce a zelenina (nejprve oloupané), obiloviny (ale bez slupek – odvar z ovesných vloček, jáhly, quinoa, slzovka, loupané brambory, špaldová mouka), semínka (nejlépe ta, která bobtnají – lněné, chia), oříšky.

5. Pokud nemáte trávicí obtíže, zaměřte se na nerozpustnou vlákninu, která vyčistí střevo jako jemný kartáček. Je však lepší postupovat pomalu, protože střevo bývá po antibioticích podrážděné. Postupně zařazujte celozrnné obiloviny, zeleninu a ovoce včetně slupek, luštěniny a semínka.

Vždy, nejen při a po užívání antibiotik, si dávejte pozor na to, co jíte, protože nikdy nejíte sami! Vždy jsou s vámi vaši kamarádi – mikrobi. Čím lepší potravu jim naservírujete, tím zdravější budou a tím lépe vás budou chránit! 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.