Asafoetida (také známá jako ločidlo, čertovo lejno, asant) je silně aromatická, pikantní, zahřívající bylina. Pochází ze stromu ločidlo čertovo lejno a získává se ze sekrečních kanálků kořene. Jde o tekutinu, která nepříjemně páchne a na vzduchu se mění na nevzhlednou hnědou hmotu. Odtud pochází její zajímavý název čertovo lejno. Jméno asafoetida zas vzniklo složením dvou slov: asa = pryskyřice, foetida = páchnoucí. V mnoha zemích je považována za pokrm bohů – pro širokou škálu uplatnění a blahodární působení na lidské tělo. 

Asafoetida je základní součástí indické kuchyně, kde se používá jako náhražka cibule a česneku. Stačí pouze malé množství tohoto koření a jídlo získá výjimečnou chuť. Přidává se do různých masál (směsí koření).

Podívejme se, jak asafoetidu vnímá ajurvéda:

  • silný stimulant a životabudič,
  • podporuje trávicí oheň – agni,
  • podporuje detoxikaci,
  • působí proti nadýmání (proto se přidává do luštěninových jídel),
  • upravuje stolici – používá se při zácpě i průjmu,
  • zmírňuje křeče,
  • rozpouští hleny – využívá se při nachlazení,
  • má dezinfekční účinky – dá se použít jako prevence virových onemocnění,
  • mírní bolesti břicha – využívá se ve formě obkladu,
  • pomáhá při zánětech kloubů – ve formě obkladů,
  • zevně se také používá k podpůrné léčbě nehojících se ran.

Ajurvéda o asafoetidě také říká, že je „tamastická“ (základní energie, které na nás mají vliv, jsou sattva = harmonie, rajas = vášeň, tamas = temnota, nevědomost, otupělost). Proto by se toto koření nemělo konzumovat ve velkém množství, ale jeho pravidelná konzumace má pozitivní účinky.

Jak čertovo lejno používat?

Používá se jako náhrada cibule a česneku např. u osob, které cibule nadýmá nebo je pro ně těžká na trávení, zvýrazní chuť jídla. 

Přidávejte do luštěninových jídel a jídel z košťálové zeleniny – polévek, omáček, pomazánek, zelného sabdží. Používá se také k dochucení jídel z masa. Ideální je na začátku vaření nasypat špetku asafoetidy do rozpáleného oleje, opražit několik sekund a teprve pak přidat další koření a ingredience.

TIP: Konzumaci asafoetidy se vyhněte při vysoké horečce, při překyselení a v těhotenství. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.