Jsou levné, zdravé, bezlepkové, chutné, lehce stravitelné, rychle uvařené. A přesto je někteří lidé nikdy nezkusili, i když o nich už slyšeli. Často je mají doma, protože je jednou koupili, ale ještě „se do toho nepustili“. A to je veliká škoda. Nejen kvůli tomu, že není až tak moc se do čeho pouštět…
Jáhly posilují ledviny, jsou odkyselující, rozehřívající, obsahují hořčík pro nervy, draslík pro srdce, fosfor pro kosti, křemík pro vlasy a nehty, měď pro krev, železo (toho obsahují poměrně dost) pro krev a imunitní systém, zinek pro mozek.
Není vážně škoda je nechat ležet ve spíži? Když je tam totiž necháte delší dobu, nenasycené mastné kyseliny (tak důležité pro naše cévy, mozek, imunitní a hormonální systém) v nich obsažené se začnou kazit a vám pak jahelník nebo jáhlová kaše chutnat nebudou, protože budou hořké. Ale jáhly za to opravdu nemohou.
I proto všechno jsem se rozhodla vás trochu nalákat. Ale hlavní důvod je jiný. Mám jáhly skutečně moc ráda, mají je rády malé děti, patří mezi první příkrmy, které nejčastěji doporučuji. Jsou vhodné pro posílení organismu po nemoci, při potížích s trávením, patří do dietního jídelníčku i na talíř seniorů.
Základem je koupit dobré jáhly. Doporučuji je kupovat tam, kde jdou jáhly na odbyt – v prodejnách zdravé výživy – protože tam se v regálech dlouho neohřejí, a tak nebudou mít čas na světle a v teple zhořknout. Pro jistotu ale můžete jáhly před vařením spařit horkou vodou.
Stejně důležité je také správný postup vaření. Jeden díl propláchnutých/spařených jáhel zalijeme dvěma díly vody a přivedeme k varu, necháme 1 minutu prudce vařit, snížíme intenzitu a necháme pod poklicí „dojít“. Vhodný je hrnec s tlustým dnem. Během varu jáhly posolíme, chceme-li je podávat naslano. Správně uvařené jáhly jsou mírně sypké, není to žádná nevzhledná „kejda“.
Připravit z nich můžeme nejen sladkou snídaňovou kaši, ale mohou být přílohou k masu (při nesnášenlivosti lepku či alergii na brambory) nebo k dušené zelenině – to jsou pak výborné jako lehká večeře. A protože všichni víceméně bojujeme s časem, není třeba jáhly vařit po částech. Můžete si uvařit větší množství, v lednici vydrží bez problémů v zavřené krabičce i 3 dny. Ohřát je můžete v mikrovlnné troubě. S tím ale já zkušenost nemám, já je ohřívám přímo ve sklenici v hrnci s teplou vodou – to pak nevyschnou.
A tak pokud jsem vás nalákala, udělejte si k snídani jáhlovou kaši. V uvedeném poměru uvařte jáhly (ve vodě nebo v mléce – může to být i rostlinné mléko), po uvaření přidejte máslo, med, ovoce, marmeládu, oříšky.
Výborné jsou i jáhly naslano, vyfotila jsem vám jáhly s restovanou cuketou (tu jsem orestovala společně s cibulí). Můžete je ale kombinovat s jakoukoli jinou zeleninou, s restovanou nebo pečenou, žampióny i masem nebo tempehem.
Zkuste udělat změnu a vyměnit jáhly za ranní vločky, polední brambory nebo večerní pečivo! A bezkonkurenční jsou jáhly ve švestkovém jahelníku. Ale ten zase někdy příště.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.