Chtěla bych napsat jednoznačné ano, bylo by to tak jednoduše snadné. Ale tak to samozřejmě není…

Asi všichni víme, co probiotika jsou, ale neodpustím si krátké „opáčko“. Je nutné k tomu, abychom pochopili, že neexistují univerzální probiotika a že, pokud pomohou na zácpu nebo průjem pánovi v televizní reklamě, nemusí pomoct mně s nadýmáním, alergií nebo ekzémem. U všech uvedených obtíží totiž můžete o použití probiotik uvažovat, tedy nejen při léčbě antibiotiky a po ní.

Probiotika obsahují probiotické bakterie uzavřené v obalu a ten je ochrání při průchodu žaludkem (proto je nutné užívat probiotika během jídla – aby se co nejrychleji posunula ze žaludku dále do dvanácterníku).

Probiotické bakterie máme všichni v našem trávicím traktu, zejména ve střevech, ale žijí i v našich ústech nebo na pokožce. Jejich množství, vzájemný poměr a aktivita přímo ovlivňují naše zdraví, naši obranyschopnost (proti virům, patogenním bakteriím, rakovině, alergiím, zánětům) i naši náladu. Proto bychom se měli opravdu velmi snažit, aby se jim vedlo dobře.

Střevních bakterií je sice hodně (až 10krát více než našich vlastních buněk a skoro polovina z nich ještě není úplně popsána), ale jsou nám vydány na milost – a to je pak pro ně občas těžký boj o přežití. Proč? Jednoduše pro to, co jim vadí: příliš mnoho sladkostí a bílkovin, málo zeleniny a ovoce, přemíra uzenin, rafinovaných a průmyslově zpracovaných potravin, alkohol a stres.

A tady přicházejí na řadu probiotika z lékárny jako na první pohled snadné řešení. Pokud ale nezměníte svůj jídelníček, bude užívání i těch nejdražších probiotik podobné tomu, jako byste do děravého kbelíku stále lili vodu. Jakmile přestanete probiotika užívat, poměry ve střevě se vychýlí opět na špatnou stranu. Navíc je na trhu celá řada probiotik různého složení, a tak jsme vydáni na pospas reklamám, protože málokdo ví, která probiotika, resp. které kmeny probiotických baterií, a v jakém poměru pomohou na daný problém. A co teprve, když přijde řeč na prebiotika – to už je pak pěkně zamotané!

Ale není. Je to úplně jednoduché. Prebiotika jsou skupina polysacharidů a vlákniny, která je potravou pro probiotické bakterie. Můžete je užívat společně s probiotiky (mnoho výrobků je takto i nakombinovaných), ale daleko lepší je zařadit je do jídelníčku, protože do zdravého jídelníčku jednoduše patří – zelenina, ovoce, luštěniny, ovesné vločky, celozrnné obiloviny, lněné semínko. Jsou nejen potravou pro probiotické bakterie, ale jsou prevencí zácpy a tím i prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku, urychlují průchod obsahu střev, zamezují vstřebávání cholesterolu, snižují riziko vzniku diabetu atd.

Budete-li tedy do jídelníčku zařazovat:

  • ovoce a zeleninu (syrovou, vařenou, dušenou, pečenou),
  • sušené ovoce (neslazené),
  • celozrnné obiloviny a pečivo (nezaměňujte celozrnné za cereální),
  • luštěniny (správně uvařené),
  • semínka a ořechy (předem namočené),
  • zakysané mléčné výrobky (acidofilní mléko, kefír, jogurt),
  • kysanou zeleninu (kysané zelí, pickles, kimči)

a naopak výrazně omezíte: 

  • chemii v potravinách a nápojích,
  • sladkosti,
  • uzeniny
  • a průmyslově zpracované potraviny,

nepotřebujete žádná probiotika z lékárny ani z internetu. Ty si nechejte v záloze, až budete muset užívat antibiotika nebo až vás na dovolené překvapí průjem.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.