Podle slov jednoho moudrého guru „tam, kde roste kokosová palma, tam nic nechybí“. Kokosový ořech známe všichni. To, nad čím se pozastavíme, je snad jeho velikost a tloušťka skořápky (někoho možná jeho loupání přímo rozčílí!).
Dnes je „in“ používání a konzumace kosového mléka. Konvenční, kupované v konzervě, používejme jen zřídka. Lepší je používat čerstvé potraviny a to se týká také kokosového mléka. Připravme si raději domácí. Nezapomeňme, že tekutina uvnitř kokosu je kokosová voda. Kokosové mléko se připravuje několikahodinovým louhováním strouhaného kokosu ve vodě a následným mixováním a proceděním.
Z pohledu ajurvédy má kokos sladkou a ochlazující povahu. V létě se jeho konzumace doporučuje, v zimě ho raději používejme jen zřídka, a to v kombinaci s vhodným prohřívacím kořením (skořice, hřebíček…).
Ajurvéda používá kokos například takto:
- na svědivý ekzém nasypte pražený kokosový prášek,
- při (opálení) popálení namažte na postižené místo kokosový olej,
- při pálivém močení pomáhá vypití sklenice kokosové vody,
- při lámaní a padání vlasů, svědění pokožky hlavy, či nedostatku pigmentu je vhodné masírovat pokožku hlavy kokosovým olejem,
- kokosovou vodu použijte k ošetřování neštovic a spalniček,
- při nehtových mykózách,
- při silném menstruačním krvácení: 1 šálek kokosové vody smíchejte s šarkarou (ajurvédský cukr – sharkara) nebo s třtinovým cukrem a vypijte.
TIP: Chutná kokosová rychlovka, kterou zvládnou i děti. Může být i zdravou svačinkou. Smíchejte strouhaný kokos s rýžovým sirupem a dochuťte kardamomem, či skořicí. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky a do jejich středu vtlačte lískový ořech.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.