Když kvetou kaštany, vždy si vzpomenu na naši profesorku fyziky, která nám říkala, že je nejvyšší čas začít se vážně připravovat k maturitě. A když se začnou prodávat jedlé kaštany, vím, že se blíží zima a vánoční trhy. 

A taky si vzpomenu na Křemílka, jak s Vochomůrkou pekli kaštany a jak jim začaly v peci pukat. To se vám ale určitě nestane, protože asi všichni víme, že se kaštany musí před pečením naříznout (nejlépe na špičce do kříže). To je v podstatě vše, co kaštany potřebují. Někteří doporučují kaštany před naříznutím a pečením namočit do vody, já je ale peču nenamočené. A jsou výborné.

Jsou také velmi zdravé a prospěšné právě na podzim a v zimě – podporují totiž dráhu ledvin a sleziny, což jsou orgány, které vlhkem a zimou trpí. Díky tomu, že pečené kaštany posilují energetickou dráhu sleziny a ledvin, podporují krevní oběh a imunitní systém, působí proti infekcím, zastavují a zmírňují krvácení. Obsahují převážně sacharidy (svou konzistencí připomínají pečené brambory), ale také mnohé minerály – draslík, hořčík, vápník, železo, mangan.

I když to množství není nijak významné, nečekejte na vánoční trhy – tam jsou často kaštany zbytečně ochucené, někdy přepečené a spálené. Upečte si je doma, třeba jako odpolední zobání. Já jsem kaštany pekla na 220 °C přibližně 15 minut, dokud nezačaly pěkně vonět. Je lepší je péct po částech a jíst horké, protože po vychladnutí rychle tvrdnou.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.