Existuje nespočet nemocí, ale jejich společnou základní příčinou je nevhodný způsob života a stravování. Žijeme v době vysokého přísunu informací, přesto nám mnohdy uniká řada těch životně důležitých.
Překyselení organismu je v současnosti jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob, protože zdraví je bezprostředně závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí našeho těla. Překyselení způsobuje většinu nemocí a důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle tvoří základ každé terapie.
Každé chronické onemocnění začíná lokálními (skrytými) acidózami, které pokračují celkovou latentní acidózou základní substance s odpovídajícími zánětlivými reakcemi buněk. Končí tím, že se v organismu etabluje CIRCULUS VITIOSUS, uzavřený kruh, a při následné masivní acidóze, která se může projevit ztuhnutím postižené tkáně, se ztrácí možnost řídit v ní základní životní pochody.
Veškerý život začal v moři, pH mořské vody je 8-8,5. Krev má pH 7,35-7,4. Vyváženost acidobazického prostředí je nejdůležitější podmínkou našeho zdraví i života. Tato životně důležitá skutečnost i nadále zůstává klasickou medicínou nepovšimnutá a většina lékařů nepovažuje acidózu za bezprostřední ohrožení našeho zdraví.
Kyseliny mají ničivý účinek. Dokážou rozrušit kov nebo kámen. Pokud setrvávají v těle, aniž by se neutralizovaly, způsobují nejrůznější choroby. Zubní kazy, stejně jako revmatismus, dna, artritida, ledvinové kameny, to vše má jedinou příčinu – překyselení.
Naše nepřirozené stravovací návyky vedou k tomu, že podíl zásaditosti v našem těle je příliš nízký a podíl kyselosti naopak příliš vysoký. Starosti, zloba a stres kyselost ještě zvyšují. Dokud si tělo může brát zásadité látky z vaziva, cév a kostí, dokáže přebytek kyselin neutralizovat. Tím však dochází k úbytku minerálů, řídnutí kostí a sklerotizaci cév. Člověk je neklidný, unavený a malátný.
Hlavní příčiny překyselení organismu jsou špatná výživa a špatný způsob života. Tedy mezi konkrétní příčiny patří příliš mnoho bílkovin, cukr, alkohol, nikotin, nasycené mastné kyseliny, jedy z poživatin, chemické látky, zloba, agrese, stres a nahromaděná zátěž. Kyseliny vnikají nejdříve do krve, jsou-li však její ochranné látky vyčerpány, je přebytek kyseliny odveden do vaziva. Tento princip je podstatou celulitidy u žen. Muži mají jinak nastavený metabolismus, a proto trpí častěji dnou, která může být dlouho skrytá!
Tělo vytváří kyseliny částečně samo, připomeňme žaludeční šťávy. Svému tělu nedáváme příležitost k tomu, aby odbourávalo kyseliny samo, protože málo pijeme. Pokud se navíc nedostatečně pohybujeme, vydýchávají plíce málo kyselin, přitom nedostatek kyslíku vede k jejich další produkci. Také nedostatečný zdroj vitamínů a stopových prvků podporuje tvorbu kyselin, protože tělo nedokáže dokončit určité procesy látkové výměny. Jestliže v nevhodnou dobu něco špatného sníme, a navíc ve spěchu, může se původně zásaditá strava změnit v kyselou. Člověk si pak připadá přetažený, je chronicky unavený, zotavuje se velmi těžce a nedostatečně, má velké napětí ve svalech, bolí hlava a záda. Pokožka inklinuje k ekzémům.
Test kyselosti - určení pH hodnoty moči, je velmi snadno a levně proveditelné pomocí diagnostických proužků. Optimální hodnota pH moči je 6,7 -6,4. Ráno bývá moč kyselejší, protože během noci se tělo „čistí“.
PROGRAM K ODKYSELENÍ ORGANISMU:
- Kontrola hodnoty pH /moči nebo slin – norma 7,1/
- Strava bohatá na zásady
- Dopoledne jíst nejlépe ovoce
- Dostatečně pít (pokud možno vodu neperlivou)
- Jíst přirozené a čerstvé potraviny
- Omezit bílkoviny, cukr a sůl
- Jíst v klidu a důkladně žvýkat, nejíst pozdě večer
- Denně mít dostatek pohybu kvůli získání kyslíku a odkyselování pomocí dýchání
Cukr znamená pro naše tělo jed. Že cukr škodí zubům, to jistě každý ví. Cukr nám sice život osladí, ale naše tělo „okyselí“. Kromě toho odnímá tělu vitamin B1, které potřebuje k biochemické přeměně. Přírodní cukr z cukrové třtiny obsahuje vysoký podíl životně důležitých stopových prvků, minerálů a vitamínů. Náš cukr však toto vše ztratil rafinováním a bělením. Bílý cukr ochromuje peristaltiku střev a zatěžuje imunitní systém.
Ovoce je ideálním začátkem dne. Pro zdravou a zásaditou výživu je ovoce důležité. Například ananas - jeho enzymy jsou důležité a léčivé. Napomáhá tělu při jeho čištění a nezávadným způsobem i při u ubývání na váze. Ananas je zásaditý a harmonizuje tudíž acidobazické tělesné prostředí. Také hrušky a jablka jsou zásadité. Měli bychom je jíst se slupkou a s jádřincem. Obsahují komplexní látky, které pročišťují tělo a přirozenou cestou snižují hladinu cholesterolu v krvi. Obzvlášt můžeme ocenit meruňky. Mají neobvykle vysoký obsah minerálů. Kmen Hunza, nejzdravější populace na zemi, je používá jako „multivitamínový bonbon“. Při překyselení však nejrychleji účinkuje meloun.
Ale i zelenina obsahuje mnoho hodnotných zásad, jež tělo potřebuje. Denní porce zeleniny je proto v zásadité stravě nepostradatelná.
Také řada koření má kvůli vysokému obsahu minerálních látek silný zásaditý účinek. Pozornost si zaslouží skořice, bobkový list, bílý pepř, kopr, majoránka, cibule, černý kmín. Již před půl tisíciletím Mohamed ve své knize Hadith napsal, že černý kmín může vyléčit každou nemoc. Naše babičky ho používaly velmi často - při každém vaření brambor. Byla to předávaná zkušenost – kmín neutralizuje nevhodné alkaloidy v bramborách obsažené.
Dech znamená život. Kyslík je naší základní potravou. Je životně důležitý, méně známé však je, že také odkyseluje. Již několik minut hlubokého dýchání na čerstvém vzduchu při uvolněném držení těla neutralizuje možné překyselení krve. Příliš mělký dech však vede ke koncentraci kysličníku uhličitého v krvi, a tím dochází k překyselení. Pokud si společně se zdravou stravou a dostatkem pohybu navyknete i „zhluboka dýchat“ budete se zakrátko cítit svěží a zdraví.
„Je na každém z nás, jestli blahodárný účinek odkyselení využijeme.“
Jsou v životě situace, kdy výše uvedená pravidla nemůžeme dodržet a nebo už jsme překročili meze, kdy organismus je schopen samoregenerace. Pak potřebujeme ještě jinou pomoc. V tomto případě je to doplnění minerálních látek a vitamínů prostřednictvím potravinových doplňků. Zde musíme být velmi obezřetní, vybírat ty, které jsou vyrobené zcela z přírodních surovin a mají komplexní vyvážené složení.
Důležité jsou i homeopatické léky, které v principu napomáhají obnovit samoregulační schopnost těla. Ale v překyseleném těle s nedostatkem základních stavebních látek a enzymů je jejich účinnost omezena. Kombinace odkyselení těla a homeopatické terapie dává lepší a dlouhodobější výsledky i u chronických nemocí.
ČLOVĚK NEMUSÍ BÝT NEJDŘÍV NEMOCNÝ, ABY MOHL BÝT ZDRAVÝ.
Podle knihy "Pryč s kyselostí" Kurta Tepperweina a dvacetileté zkušenosti s homeopatickou terapií zpracovala MUDr. Hana Váňová a Lucie Zavadilová.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.