Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Správnou stravou proti chudokrevnosti!

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Železo je pro člověka velmi důležitý prvek. I malý deficit železa snižuje fyzickou výkonnost, zvyšuje překyselení organizmu, zhoršuje schopnost udržovat tělesnou teplotu, způsobuje neklid a podráždění.

Ilustrační foto

Je zajímavé, že při infekčních onemocněních hladina železa v krvi klesá i přesto, že je jeho příjem zvýšen. Je to způsobeno tím, že tělo cíleně snižuje dostupnost železa pro patogenní mikroorganizmy a tím zamezuje jejich růst. Je to důkazem toho, že tělo umí s železem hospodařit podle aktuální potřeby, dokáže ho také ukládat. Při nedostatku železa se z potravy vstřebá procentuálně více než v případě, že ho je dostatek (v rozmezí 2 až 20%).

Mohlo by se zdát, že v dnešní době, kdy je na trhu po celý rok dostatečné množství všech potravin včetně ovoce i zeleniny z druhého konce světa, je nedostatek železa vzácností. Opak je ale pravdou, protože deficitem železa trpí asi 10% populace, zejména žen a dětí.

Příčin může být několik.

Jednou z nich je nadměrná konzumace mléka (totéž platí i pro hořčík), dále pak konzumace rafinovaných potravin s vysokým obsahem tuků, cukrů a bílé mouky v takové míře, že na přírodní potraviny s vysokým obsahem železa nezbude v jídelníčku „místo“.

V běžné stravě je obsah železa až 10x vyšší než jeho denní spotřeba. Bohužel se ale železo nevstřebává všechno, je to otázka jeho chemické struktury, proto záleží na formě, v jaké se v potravě vyskytuje.

Pro míru vstřebatelnosti je ale důležitý také stav střeva, doslova jeho „kondice“. Pokud bude střevo dlouhodobě přetížené, vzniká chronické podráždění. V jeho důsledku se vstřebatelnost železa, ale i ostatních prvků, významně snižuje.

Vstřebatelnost železa je také dána přítomností některých látek, které ji mohou zvýšit, ale i snížit. Vstřebatelnost železa zvyšuje vitamin C, zelenina a ovoce s obsahem hořčíku, maso, ryby. Vstřebatelnost naopak snižuje čaj, káva, syrové vejce, sója a produkty z ní, fosfátové soli (např. tavené sýry, Coca-cola), tepelná úprava.

Zajištění dostatku železa pro organizmus je důležité, ale není příliš obtížné. Je-li strava dostatečné pestrá, je v ní železa dost. Lepší než zajišťovat zvýšený příjem železa z masa je zvýšit příjem vitaminu C, omezit pití černého čaje a kávy.

Zdroje železa v potravě:

  • celozrnná mouka – vymíláním celozrnné mouky se ztrácí až 70% železa
  • ovoce – (z důvodu obsahu vitaminu C se železo z ovoce vstřebává efektivněji) trnky, švestky (ideální je kompot), fíky, šípky, černý rybíz, broskve, maliny, jahody
  • zelenina – brokolice, hlávkový salát, zelený hrášek, syrová mrkev, vařený špenát, petržel kořen i nať, celerová nať, pór
  • luštěniny – nejvíce železa obsahuje čočka, fazole, pak hrách (čočka má 5x více Fe než hovězí maso)
  • vejce – vysoký obsah Fe má žloutek, 2x více než hovězí maso; vejce ale musí být vařené.
  • maso a ryby, vysoký obsah Fe má pravý kaviár. Je sice finančně náročný, ale množství na špičku nože pokryje denní potřebu železa, proto může být v určitých případech dobrým řešením anemie.

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 26.5.2019 17:14

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze