Jednou ze základních otázek, kterou by klienti při prvním setkání s nutričním poradcem měli slyšet, je otázka na správné vyprazdňování, tedy na pravidelnou stolici. Nejen proto, že zácpa výrazně komplikuje hubnutí, ale zejména proto, že může v případě chronických potíží vést k oslabení imunity a ke vzniku celé řady závažných onemocnění (vznik polypů ve střevě, onkologické onemocnění střev a konečníku aj.). A také pro její poměrně častý výskyt (až 30 % mezi dospělými).

Odborná literatura definuje zácpu jako obtížné vyprazdňování tuhé stolice, a to méně než třikrát týdně. Pokud ale člověk nehladoví a jí normální porce, měl by mít stolici každý den, ideálně ráno (lidé, kteří jedí hodně zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin mohou mít 2 stolice denně).

Akutně vzniklá zácpa bývá způsobena změnou jídelníčku (např. na dovolené), některými léky (diuretika nebo léky na anémii), střevním onemocněním, v jehož důsledku dojde k narušení rovnováhy bakterií v tlustém střevě, nebo může být zácpa důsledkem operace břicha. Tento typ zácpy se většinou po návratu k původní skladbě jídla nebo po změně stravovacího režimu poměrně rychle upraví.

Jsou-li problémy s vyprazdňováním dlouhodobé, hovoříme o chronické zácpě, kterou bychom rozhodně neměli podceňovat.

Příčiny chronické zácpy mohou být různé. Například:

  • nedostatek pohybu (pohyb podporuje pohyb střev – střevní peristaltiku),
  • nedostatek vlákniny v jídle (doporučená denní dávka vlákniny je pro dospělého člověka 25 až 30 g, což odpovídá přibližně 400 g ovesných vloček, a to opravdu není málo),
  • tzv. líné střevo (střevo zvyklé na laxativa neboli projímadla),
  • některá onemocnění (nádory, poruchy funkce štítné žlázy, mozková mrtvice aj.),
  • psychická zátěž, kvůli níž se člověk nemůže uvolnit či projevit své pocity.

A jak si můžeme pomoci?

  1. Začněte chodit – nejlépe večer před spaním. Taková procházka udělá radost nejen střevům, ale zlepší spánek, pomůže zhubnout a zlepší náladu. A stačí 20 minut denně!
  2. Zařaďte do jídelníčku více vlákniny. Je obsažená v ovoci se slupkou, kořenové zelenině, luštěninách, semínkách a ořeších, v celozrnných potravinách (pozor na barvené vícezrnné pečivo – to je jen obchodní trik). Pokud nejste na vlákninu zvyklí, je třeba ji do jídelníčku zařazovat postupně a pozvolna, protože jinak může způsobit nadýmání a zácpu – některé druhy vlákniny na sebe navážou vodu, příliš zvětší objem a střevo zneprůchodní. Proto je velmi důležité dodržovat pitný režim.
  3. Neužívejte žádná projímadla a omezte kávu, protože kofein má projímavé účinky. V případě, že závislost na projímadla již existuje, je třeba je vysazovat postupně, zároveň postupně zvyšovat množství vlákniny a dodržovat ostatní režimová opatření. Totéž platí o kávě – může se stát, že si organismus na její projímavý účinek zvykl a po jejím vysazení začnou s vyprazdňováním potíže.
  4. Své místo v léčbě zácpy má homeopatie. Pomáhá harmonizovat trávení a dokáže velmi dobře zlepšit psychickou pohodu, která má na metabolismus zásadní vliv.
  5. Jsou však také potraviny, které mohou u potíží se zácpou pomoci. Na prvním místě je to lněné semínko, které je vhodné namočit do vody alespoň na 2 hodiny, ale i na celou noc (doporučuji 1 polévkovou lžíci do velké štamprle vody), a ráno pak přidat do hotové kaše, jogurtu, smoothie apod. Pokud ráno nic takového nesnídáte, pak nezbývá než lněné semínko i s vodou vypít. Nebudu vám slibovat gurmánský zážitek (len vytvoří sliz, který je ale bez chuti), výsledek se však dostaví velmi brzy. Je to taková první pomoc, která může vylučování nastartovat. Podobně působí i sušené švestky nebo fíky, které je dobré namočit ráno a večer sníst i s vodou, ve které se namáčely.
  6. Pak je důležité metabolismus podpořit a zařadit do jídelníčku ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, semínka a luštěniny. V každé porci jídla by měla alespoň třetinu tvořit zelenina, v létě syrová a v zimě dušená či vařená. Toto pravidlo pomůže nejen při léčbě zácpy, ale je nejlepší prevencí onemocnění trávicího systému, jehož kondice má zásadní vliv na celý organismus.
  7. Velmi důležitý je také pitný režim. Všichni klienti (i ti, kteří se zpočátku tvářili podezíravě) si pochvalují „ajurvédský začátek dne“. Je to velmi prosté – ráno se nalačno pijí 2−3 dl horké převařené vody, pak se může pokračovat snídaní a jinými nápoji.

A nakonec několik režimových opatření:

  1. Snažte se nikdy nepotlačovat nutkání na stolici. Pokud se budete snažit dodržovat výše uvedené rady, začnete chodit na stolici pravidelně ráno, a tak vás žádná nenadálá potřeba během dne nepřekvapí. Mezi 5. a 7. hodinou ranní je dle čínských orgánových hodin doba zvýšené funkce tlustého střeva, proto je tato doba nejlepší a je také indikátorem zdravého trávení.
  2. Snažte se vždy jíst v klidu a každé sousto dobře požvýkejte, sliny obsahují první trávicí enzymy.
  3. U jídla nikdy nepijte.
  4. Nedělejte si z toalety čítárnu, je to špatný zvyk (i když se tam křížovky luští skoro samy).

A úplně nakonec si nemohu odpustit svou oblíbenou radu: Mějte se rádi a chovejte se ke svému organismu jako ke svému nejlepšímu příteli – druhého takového už mít nebudete!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.