Luštěniny rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Obsahují velmi kvalitní bílkoviny, mnoho cenných minerálů, mají nízký glykemický index, zasytí a zahřejí. Jejich příprava není těžká, ale je vhodné dodržet několik pravidel, která zajistí lepší stravitelnost luštěnin a sníží problémy s možným nadýmáním.
Luštěniny považuji za ideální alternativu masa. Má dcera chodí do školní jídelny, kde mají bohužel maso 4x týdně (nabízené sójové maso nepovažuji za zdravou náhradu masa), a tak přes týden maso skoro nikdy nevařím. Volím raději těstovinové saláty s fazolemi, zeleninové saláty s cizrnou, husté zeleninové polévky s čočkou nebo hrachem.
Luštěniny je nutné namáčet. Jeden den ale nestačí, nejlepší je namáčení dvoudenní. Během této doby je ale nutné vodu alespoň 2x vyměnit. Namočené luštěniny vaříme v nové vodě do bodu varu, necháme krátce 2–3 minuty provařit a vodu slejeme. V nové vodě pak vaříme doměkka s kořením (saturejka, majoránka). Solíme až těšně před dovařením. Během varu můžeme také přidat mořské řasy, které zlepšují stravitelnost.
Pokud se naučíte luštěniny do jídelníčku zařazovat, poradím vám, jak ušetřit čas a udělat si domácí luštěninové konzervy.
Uvařené horké luštěniny dejte do sklenice se závitem i s vodou, ve které se vařily. Důkladně zavřete, nechte vychladnout a pak uložte do lednice. Takové luštěniny vydrží v lednici zavřené týden. A až přijde jejich chvíle, můžete je použít do salátů, polévek nebo do některého z následujících receptů.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.