V dřívějších dobách lidé v průběhu roku zažívali období dostatku i nedostatku potravy. Bylo to dáno množstvím úrody, přírodními pohromami apod. Tradičně lidé drželi půst před velkými svátky – Vánoce a Velikonoce. Mám pocit, že v dnešní době zažíváme neustálý blahobyt, takové hody 365 dní v roce. Nikdy v historii lidstva nebyl takový nadbytek jídla a vlastně nadbytek úplně všeho materiálního.

Jaro představuje v přírodě znovuzrození, probouzení energie po zimním spánku. V domácnostech se uklízelo a lidé nezapomínali ani na očistu těla zevnitř (půsty) i zvenku (jarní koupel v řece, potoce, studánce...). Jaro přináší do našich těl příval pozitivní energie, ale mnoho z nás cítí i jakousi únavu, vyčerpání, tzv. jarní únavu.

Jarní únava je nejčastěji způsobená:

  • dlouhodobým nedostatkem sluníčka v zimě (vede ke snížené tvorbě vitamínu D a u citlivějších lidí způsobí deprese)
  • nedostatkem čerstvé potravy, vitamínů, minerálů a enzymů, nadbytkem masa ve stravě
  • nedostatkem pohybu, který vede ke snížení aktivity kardiovaskulárního systému

Půst patří k velmi účinným metodám očisty těla. Je dobré si uvědomit, že nejde pouze o očistu fyzického těla, ale tím, že se něčeho dobrovolně vzdáme, pracujeme i na očistě těla duševního. Proto je dobré při každém půstu dělat i krátké meditace, napojení na Matku zemi, přírodu. Půst pak bude probíhat snáze a účinněji.

Půst dělíme na:

  1. částečný – něco z jídelníčku vynecháme (maso, mléčné výrobky, alkohol, cigarety, lepek, sladkosti apod.)
  2. úplný – jen pití čisté vody

Půst můžeme držet různě dlouhou dobu (1–30 dní) nebo ho mít pravidelně např. 1 den v týdnu. Je dobré si uvědomit, že pokud z jídelníčku vyřadíme nějaké potraviny, tak vznikne "díra", kterou je třeba vědomě zaplnit (nahradit vhodnou potravinou). Pokud to neuděláme, tak se vzniklá díra zaplní nevědomě sama, a to nejčastěji cukrem.

Před zahájením půstu je dobré nepodcenit přípravnou fázi a pak období po ukončení půstu. Doporučuje se před půstem vysadit živočišné zdroje a lepek na polovinu doby, po kterou plánujeme půst. Např. pokud chceme držet 5denní půst, tak 2–3 dny před půstem a 2–3 dny po půstu vynecháme lepek a živočišné potraviny.

Jaké další potraviny jsou pro nás na jaře vhodné?

  • fresh juice – jsou výborným zdrojem vlákniny, antioxidantů, fytochemikálií a vitaminů. Je dobré je připravovat z ovoce, zeleniny i zelených natí
  • kvašená zelenina (pickles) – obsahuje velké množství vitamínu C, enzymů a bakterií mléčného kvašení, které podporují střevní mikrofloru
  • klíčení – velmi kvalitní zdroj enzymů a antioxidantů. Klíčit můžeme mungo, červenou čočku, řeřichu, vojtěšku, pohanku,...
  • zelené natě – kopřiva, bršlice, pažitka, petrželka, mladé lístky pampelišky, sedmikrásky, jitrocele. Za oknem na vatě můžeme mít řeřichu a vojtěšku.

Je dobré nezapomínat na to, že pohyb na čerstvém vzduchu a pravidelný spánkový režim spolu s vyváženou stravou bude na naše tělo i duši působit jako pravý balzám. 

Přeji všem krásné a pohodové jaro.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.