Na jaře se stránky časopisů stejně jako jiné roky plní různými návody na jarní detoxikační kúry. Detoxikace probíhá neustále, každou vteřinu, po celý rok. To ale neznamená, že při ní tělo nemůžeme podpořit. Významně nám v tom pomůže polévka. Tedy pokud to nebude gulášovka ze „IV. cenové“, ale polévka zeleninová, luštěninová, s celozrnnými obilovinami nebo z kvalitního masa.

Dnes už máme čerstvou zeleninu a ovoce celý rok. To ale neznamená, že jsou to plnohodnotné potraviny stejné kvality jako ty sezónní. Já se ale nechci pouštět do polemiky o tom, zda a jakou zeleninu a ovoce jíst v zimě. Dnes jsem se rozhodla chválit polévky. A je, věru, za co.

Zaprvé jsou polévky rozehřívající – to znamená, že pokud si dáte polévku ráno místo snídaně, rozehřejete trávení a trávicí oheň. Je to velmi důležité, i když v našich končinách nezvyklé. Výsledek takové změny se objeví poměrně rychle – budete mít daleko více energie během dne a trávení bude celkově lepší.

Zadruhé obsahují antioxidanty a minerály – zejména polévky zeleninové s luštěninou – a tím podporují imunitní systém. Obsahují také hodně vlákniny (opět ty husté zeleninové) a tím čistí sliznici střeva.

Zatřetí jsou velmi lehce stravitelné, a proto vhodné pro každý věk – od malých dětí (které ještě nemohou dobře kousat) až po seniory (kteří už nemohou kousat). Pro svou stravitelnost jsou vhodné jako první jídlo po nemoci. Po trávicích potížích doporučuji buď vývar, ze kterého se odstraní veškerý tuk, nebo polévku z ovesných vloček – nejprve jen odvar bez vloček, pak i s vločkami. Po virózách jsou nejlepší dlouho tažené masové vývary se zeleninou. Tady určitě použijte kvalitní maso z domácích zdrojů nebo bio maso. Vím, že je drahé, ale kvalita je nesrovnatelná.

Začtvrté jsou velmi rychle hotové, můžete je udělat ve větším množství a použít další den (s tím nebudou souhlasit zastánci makrobiotiky, vím, ale podle mne je na večeři lepší den stará polévka než chleba se salámem).

Zapáté – jsou ideální večeří nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout (tedy pokud to není uzená polévka).

A v neposlední řadě: jsou přece tak dobré! Myslím si, že každý má tu svou oblíbenou, a pokud někdo z vás polévky nejí, tak jim určitě dejte šanci, stojí to za to.

Pro inspiraci posílám několik tipů na vhodné polévky.

Vždy použijte zeleninu – čím je barevnější, tím více obsahuje důležitých antioxidantů. Tu kombinujte buď:

  • s kvalitním masem,
  • s luštěninou – doporučuji vařit zvlášť (s bylinkami nebo řasou pro lepší stravitelnost) a pak do polévky přidat (pozn. zelený hrášek je zelenina, žlutý hrách už luštěnina),
  • nebo s obilovinou – místo bílých nudlí do polévky přidejte ovesné vločky (pro malé děti jemně mleté), kroupy (ty si uvařte dopředu a zamrazte), broušenou špaldu (ta je výborná!), quinou, slzovku, pohanku nebo jáhly.

Určitě je lepší zvolit jednu kombinaci a příliš to nepřehánět. Nekombinujte luštěninu s masem, maso s obilovinou, obilovinu s luštěninou. Pak budou polévky velmi lehce stravitelné a pro trávení nejlepší.

Kromě masových vývarů nevařte polévku příliš dlouho, stačí 20 minut. U masových vývarů je to naopak – čím déle maso a kosti vaříte, tím lépe, ale samozřejmě na nižší teplotu (ideálně 70 °C). Do takového vývaru pak dejte zeleninu po uvaření a maso už nejezte.

Polévku vždy solte méně a až úplně nakonec. Lepší než sůl jsou čerstvé bylinky.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.