Nedávno jsem s jedním studentem před státnicemi řešila únavu a nervozitu. Přišel s tím, že už mu káva nepomáhá (pil 4–5 káv denně, střídal černou a zelenou), užíval ginkgo, guaranu, pil zelený čaj, jako poslední hit si našel čaj matcha a vitamin C – užíval 2 gramy denně, aby nebyl nemocný a mohl se učit.
Přesto byl nekoncentrovaný, neklidný (nedivím se), nervózní. Učit se dokázal jen hodinu, pak už to „nestálo za nic“.
Vysvětlila jsem mu, že každý máme nějakou „provozní kapacitu“, kterou můžeme přechodně navýšit. Nelze to ale dělat denně a dlouhodobě. To pak tělo přestane spolupracovat a jediné, co pomůže, je odpočinek a klid. Postupně jsme probrali všechny doplňky stravy, pochopil, že žádná zázračná bylina neexistuje a že jediným způsobem, jak se učit, je přiměřený spánek a pravidelný pohyb (po 14 dnech mi pak popsal, jak najednou bezvadně funguje jeden šálek zeleného čaje). U vitaminu C jsem ale „narazila“.
Přinesl mi článek, který cituje držitele Nobelovy ceny L. Paulinga – ten doporučuje vitamin C ve vysokých dávkách (sám užíval až 12 g denně). A to mě přimělo napsat článek.
Nemám samozřejmě ambice vyvracet tvrzení dr. Paulinga, vitamin C je pro člověka velmi důležitý – podporuje funkci imunitního systému při nachlazení či hojení tkání, zlepšuje vstřebávání železa (proto bychom měli v případě anemie zvýšit příjem vitaminu C a nejen potravin s obsahem železa), zlepšuje metabolismus cholesterolu a tuků. Je to velký antioxidant, a tak chrání buňky před oxidačním stresem a např. i rakovinou.
Co se ale stane, když si dáte pilulku o obsahu 1 g vitaminu C (doporučená denní dávka pro dospělého člověka je kolem 200 mg)?
Pokud zrovna netrpíte akutním nachlazením, nebude vaše tělo vědět, kam s ním – vitamin C bude kolovat v krvi a během tří hodin bude 80% z něj vyloučeno močí. Pokud byste užívali denně 2 gramy, riskujete nejen předraženou moč, ale i ledvinové kameny a podrážděnou žaludeční sliznici.
Nejlepším řešením je samozřejmě vyvážená strava s dostatkem ovoce (zejména jablek a citrusů), zeleniny (jako jsou paprika, brokolice, listová zelenina, rajčata), semínek (dýňových), ořechů nebo i kustovnice čínské nebo rakytníku. Jsou v nich navíc i jiné užitečné látky, např. zinek nebo selen, které navíc podporují imunitu, karotenoidy, které posilují odolnost sliznic, či organické kyseliny, které ničí bakterie a viry přímo na sliznicích.
- Shrnutí na závěr: Vitamin C patří k prvním a hlavním prostředkům ochrany proti infekcím, ale musí být k dispozici, když jsme ještě zdraví.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.