Jaro je tu konečně nejen oficiálně, ale už ho je i cítit – je víc teplo, slunce svítí, dny jsou delší, kvetou první bylinky. Toto roční období není velmi bohaté na plody. O to víc nás zásobuje planou zeleninou.

Tyto první bylinky jsou zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, chlorofylu a vlákniny, obsahují také hořčiny, které podporují trávení.

Na jaře jsou nejvhodnější lehce stravitelná jídla hořké a kyselé chuti. Tyto dvě chutě podporují játra. Kromě toho se vyplatí v tuto dobu na několik dní vyloučit z jídelníčku mléko a výrobky z něj. Určitě bude přínosné, když omezíme solení. Co se týká úpravy potravin – z tepelné úpravy volíme napařování.

V teplejších dnech si můžeme dovolit i jídlo ze syrové zeleniny. Zkuste třeba jednoduchý zelený salát, který poslouží jako lehký oběd, nebo večeře.

Potřebujeme:
2 hrsti listového špenátu
půlka okurky
hrst medvědího česneku (anebo mimo sezónu třeba kus pórku)
několik mladých lístků pampelišky
2 mrkve
několik kousků ředkviček (nebo nakrájená vodnice)
dýňový olej
malinko „kala namak“ (černé soli)
citronová šťáva

Postup:
Zeleninu omyjeme, špenát, pampelišku a medvědí česnek natrháme, mrkev nahrubo nastrouháme, ředkvičky a okurku nakrájíme. Zakapeme olejem, přidáme trochu soli a citronové šťávy. Podávejte třeba s opečeným kváskovým chlebem, nebo vařenou rýží, kuskusem… Pokud máte po ruce, můžete přidat také vločky řasy nori.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.