Železo je pro člověka velmi důležitý prvek. I malý deficit železa snižuje fyzickou výkonnost, zvyšuje překyselení organizmu, zhoršuje schopnost udržovat tělesnou teplotu, způsobuje neklid a podráždění.
Je zajímavé, že při infekčních onemocněních hladina železa v krvi klesá i přesto, že je jeho příjem zvýšen. Je to způsobeno tím, že tělo cíleně snižuje dostupnost železa pro patogenní mikroorganizmy a tím zamezuje jejich růst. Je to důkazem toho, že tělo umí s železem hospodařit podle aktuální potřeby, dokáže ho také ukládat. Při nedostatku železa se z potravy vstřebá procentuálně více než v případě, že ho je dostatek (v rozmezí 2 až 20%).
Mohlo by se zdát, že v dnešní době, kdy je na trhu po celý rok dostatečné množství všech potravin včetně ovoce i zeleniny z druhého konce světa, je nedostatek železa vzácností. Opak je ale pravdou, protože deficitem železa trpí asi 10% populace, zejména žen a dětí.
Příčin může být několik.
Jednou z nich je nadměrná konzumace mléka (totéž platí i pro hořčík), dále pak konzumace rafinovaných potravin s vysokým obsahem tuků, cukrů a bílé mouky v takové míře, že na přírodní potraviny s vysokým obsahem železa nezbude v jídelníčku „místo“.
V běžné stravě je obsah železa až 10x vyšší než jeho denní spotřeba. Bohužel se ale železo nevstřebává všechno, je to otázka jeho chemické struktury, proto záleží na formě, v jaké se v potravě vyskytuje.
Pro míru vstřebatelnosti je ale důležitý také stav střeva, doslova jeho „kondice“. Pokud bude střevo dlouhodobě přetížené, vzniká chronické podráždění. V jeho důsledku se vstřebatelnost železa, ale i ostatních prvků, významně snižuje.
Vstřebatelnost železa je také dána přítomností některých látek, které ji mohou zvýšit, ale i snížit. Vstřebatelnost železa zvyšuje vitamin C, zelenina a ovoce s obsahem hořčíku, maso, ryby. Vstřebatelnost naopak snižuje čaj, káva, syrové vejce, sója a produkty z ní, fosfátové soli (např. tavené sýry, Coca-cola), tepelná úprava.
Zajištění dostatku železa pro organizmus je důležité, ale není příliš obtížné. Je-li strava dostatečné pestrá, je v ní železa dost. Lepší než zajišťovat zvýšený příjem železa z masa je zvýšit příjem vitaminu C, omezit pití černého čaje a kávy.
Zdroje železa v potravě:
- celozrnná mouka – vymíláním celozrnné mouky se ztrácí až 70% železa
- ovoce – z důvodu obsahu vitaminu C se železo z ovoce vstřebává efektivněji: trnky, švestky (ideální je kompot), fíky, šípky, černý rybíz, broskve, maliny, jahody
- zelenina – brokolice, hlávkový salát, zelený hrášek, syrová mrkev, vařený špenát, petržel kořen i nať, celerová nať, pór
- luštěniny – nejvíce železa obsahuje čočka, fazole, pak hrách (čočka má 5x více Fe než hovězí maso)
- vejce – vysoký obsah Fe má žloutek, 2x více než hovězí maso; vejce ale musí být vařené.
- maso a ryby, vysoký obsah Fe má pravý kaviár. Je sice finančně náročný, ale množství na špičku nože pokryje denní potřebu železa, proto může být v určitých případech dobrým řešením anémie.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.