Už se vám také stalo, že se ráno probudíte a víte, že je něco špatně, že jste se v noci více budili, než obvykle a ráno se cítíte rozlámaní? Je to tady, něco na mě leze, řekla jsem si i já. 

Už večer předtím jsem se necítila ve své kůži, ucpával se mi nos, sliznice mě pálila a byla jsem zimomřivá, musela jsem si dokonce do postele dát nahřívací dečku, nemohla jsem se zahřát. Proto jsem si večer nasadila Oscillococcinum, Ferrum phosphoricum a Arsenicum album. Současně jsem začala užívat vitamín C a D jako podpůrnou léčbu.

  • Oscillococcinum - k nastartování protivirové imunity, užívat při 1. příznacích počínajícího respiračního onemocnění vždy 3x denně 1 tubu po dobu 3 dnů
  • Ferrum phosphoricum 9 C - počínající rýma, suché pokašlávání, pobolívání v krku, únava
  • Arsenicum album 9 C - pálení nosní sliznice, řídká, pálivá rýma, zimomřivost
  • Ráno jsem přidala Gelsemium sempervirens 9 C - pobolívání hlavy, bolest svalů, únava, pocit rozlámanosti, otupělost

Dávkování: 4x denně 5 granulí od výše uvedených homeopatik

Po následující noci jsem vnímala, že jsem se již tolik nebudila a bolesti svalů, zad nejsou tak výrazné. Necítíla jsem takovou únavu a slabost, Gelsemium zabralo, rýma byla mírnější, ale ještě trvala.

Každé onemocnění se vyvíjí v čase, proto i příznaky respiračního infektu se mohou měnit, a tak je potřeba podle toho léčbu upravit.

Musím říci, že po Gelsemiu se mi opravdu ulevilo nejen od svalových bolestí a tělesné slabosti, ale i „mentální paralýzy“, kdy jsem se cítila opravdu otupěle.

Rýma se mi později změnila, sekrece z nosu se zvýšila, smrkala jsem průhlednou, pálivou rýmu, nos se ucpával, přes den jsem občas kýchala. Proto jsem nasadila lék Allium cepa.

Další den jsem začala pokašlávat, přes den se rýma opět změnila, již tolik netekla, nos byl volnější pro dýchání, tzn. že Allium cepa pomohla.

Poté byla sekrece z nosu hustší, průhledná, místy ale nažloutlá, obtížněji se mi vysmrkávala a cítila jsem, jak mi teče do krku, lechtá mě a nutí pokašlávat. Dcera se mě ptá: „Mami, nechceš nosní kapky?“ Odpovídám: „Jsi hodná, ale kapky rýmu nevyřeší..." a léčbu jsem upravila - Allium cepa jsem vysadila a nasadila lék Hydrastis canadensis.

  • Allium cepa 9 C - vodnatá tekoucí pálivá rýma, s kýcháním
  • Hydrastis canadensis 9 C - nažloutlá, hustá, vazká sekrece, tzv. „zadní rýma“ stékající do krku, dráždí ke kašli

Efekt léku Hydrastis byl patrný již další den, rýma se dala mnohem lépe vysmrkat, pokašlávání trvalo, vnímala jsem ale, že v teple místnosti, venku ani v noci již nekašlu tolik.

Následující dny jsem pokračovala v doléčování příznaků, snažila jsem se vnímat, jak se příznaky mění, vliv tepelné modality – tedy, zda se zmírní či zhorší vlivem tepla/chladu. Někdy je to opravdu detektivka.

Rýma mi z nosu netekla, nosem se mi dýchalo dobře, i když jsem cítila uvnitř otok, v chladu se mi dýchalo lépe, tak by logicky mohl zabrat lék Apis mellifica, ale v nosohltanu jsem cítila zahlenění, vysmrkávala jsem vodnatou rýmu, občas mi přeskakoval hlas. Takže Apis to nebude. Hydrastis jsem vysadila, stav už se nadále nezlepšoval. Proto jsem vybírala mezi dalšími léky „zadní rýmy“, kromě výše uvedených tam patří ještě: Kalium muriaticum, Dulcamara, Sambucus nigra, Corallium rubrum.

  • Kalium muriaticum - bělavá hlenovitá rýma, zaléhání, praskání v uších
  • Dulcamara - ucpaný nos, hlen v nosohltanu, suchý či vlhký kašel, zhoršení vlhkem a chladem
  • Sambucus nigra - ucpaný nos, sekrece málo, hleny stékající do krku, chrapot
  • Corallium rubrum - hleny stékají do hrtanu, lechtání v krku, záchvaty kašle až zvracení hlenů, zhoršení studeným vzduchem, v noci, vleže

Z uvedených možností jsem nakonec vybrala lék Dulcamara, nicméně po 2 dnech užívání jsem nepociťovala zlepšení, proto jsem vyměnila za lék Sambucus nigra. Obvykle jej doporučuji spíše kojencům, kteří mají ucpaný nos, při kojení se pouští prsu, jak nemohou dýchat nosíkem a do krku jim tečou hleny, které je dráždí ke kašli, mohou mít i příznaky laryngitidy. A nyní lék pomohl i mně, takže je jasné, že to není jen lék malých dětí.

Dýchání nosem se zlepšilo, měla jsem zbytky vodnaté rýmy a ještě jsem přes den suše pokašlávala a to v záchvatech, zlepšení nastávalo po napití studeného nápoje. Proto jsem na doléčení zvolila léky Sulfur iodatum a Cuprum metallicum.

  • Sulfur iodatum 9 C - lék rekonvalescence, rýma, kašel, infekt nechce odeznít
  • Cuprum metallicum 9 C - záchvatovitý křečovitý kašel, zlepšený douškem studené vody

Dávkování: 2x denně 5 granulí.

Po užívání těchto homeopatik se příznaky zmírnily, celkově se cítím dobře, bez únavy a věřím, že toto už je moje poslední volba léčby. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.