Když na švestce dozrají plody, je to prý důkaz boží přízně a také dárek pro zdraví rodiny. Právě přínos švestek v jejich sušené formě byl už v dávných dobách důvodem k pečlivému uchovávání těchto blahodárných plodů na období zimy. A dalším důvodem je, že skvěle chutnají!

O jejich projímavém účinku jsme slyšeli snad všichni. Sušené švestky však také pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, čistí organismus od toxinů a podporují činnost jater a ledvin. Pokud jste si všimli, že paměť neslouží jako kdysi, dejte si každý den místo obvyklého mlsání několik sušených švestek. Vezměte je na pomoc také při anémii. Výbornou volbou bude kombinace švestek s mákem. Namočte švestky přes noc, vodu slijte, umelte je (nebo rozmixujte) a smíchejte s mletým mákem. Vytvarujte kuličky nebo placičky, které můžete lehce v troubě usušit, ale není to nezbytné.

Existují výzkumy, že švestky pomáhají ženám po čtyřicítce předcházet osteoporóze. Ženy, které jedly 100 g sušených švestek denně po dobu necelého roku, měly více kostní hmoty než ty, které je neužívaly.

Švestky obsahují mimo jiné polyfenoly a ty působí i jako ochrana proti zánětům kloubů a kostí.
Připomeňme ještě doporučení našich lékařů ohledně prevence osteoporózy: Konzumovat zdravou a vyváženou stravu bohatou na vápník a vitamín D, snížit konzumaci alkoholu, nekouřit a být pohybově aktivní.

Z homeopatických léků pomohou:

  • Calcarea carbonica – znatelná únava, neklid, zimnice, bolesti zad a oteklé klouby. Zhoršení ve vlhkém a chladném počasí. Záchvaty úzkosti, pocení ve spánku, touha po sladkostech.
  • Phosphorus – přecitlivělost na světlo, pachy, zvuky. Touha po studených nápojích, po zmrzlině, po kořeněném jídle. Obvykle vysoký, hubený jedinec.
  • Calcarea phosphorica – neklidná povaha, miluje změnu, roste příliš rychle. Touha po uzeninách a slaném jídle. Tvoří se kostní ostruhy. Zlomeniny se hojí pomalu.
  • Symphytum – sklon k častým zlomeninám.
  • Silicea – nervózní jedinec, snadno se unaví, zimomřivý, v noci se potí. Jemný vzhled, křehká páteř. Zlomeniny se hojí pomalu. Malá odolnost vůči infekcím.
  • Calcarea fluorica – posiluje kosti. Potíže se zhoršují na začátku pohybu, zlepšují se v teple. Pacient má velký strach z chudoby.
  • Ostéocynésine – polykomponentní homeopatický lék z některých výše uvedených homeopatických léků. (V Česku je pouze na individuální dovoz.) Lze ho nahradit kombinací dostupných monokomponentních homeopatických léků: Calcarea carbonica 9 C + Calcarea phosphorica 9 C + Calcarea fluorica 9 C.

O vhodném léku, ředění a dávkování se poraďte s lékařem-homeopatem. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.