V oblasti bederní páteře se snad ve stejné míře setkáváme s akutním bederním ústřelem i s chronickými bolestmi. O akutním bederním ústřelu jsem již psala, proto se dnes zaměřím spíše na chronické bolesti.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde i přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Často se stává, že hrudní páteř je zablokovaná, ať už akutním přetížením, nebo dlouhodobým špatným stereotypem. Nejčastěji „ohnutým“ sedem v práci. Na bederní páteř jsou pak kladeny mnohem vyšší nároky co do pohyblivosti na úkor stability a problém je na světě. Nejen hrudní páteř má na svědomí chronické bolesti v bedrech, také oslabené břišní svaly mají na bolestech v bedrech svůj díl. Když je břišní stěna oslabená, pak zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed. Určitá míra tohoto prohnutí je normální a nezbytná pro správné rozložení sil, ale obvykle je překročena.

Oslabená břišní stěna neznamená vždy jen nedostatek kondice břišních svalů, ale špatnou svalovou souhru a koordinaci. Pryč jsou ty časy, kdy takoví pacienti převažovali. Dnes se stejnou měrou setkávám s pacienty, kteří mají bolesti bederní páteře, protože břicho vtahují. Stále přetrvává „módní kult“ zatahování břicha. Tento mechanismus je velmi škodlivý. Zatahování břicha přímo blokuje optimální zapojení svalů v oblasti bederní páteře a pacienti jsou často překvapeni, že je na rehabilitaci učíme břicho povolit. Nelekejte se, povolit neznamená vyvalit! Pokud správně napřímíte bederní páteř a břicho povolíte, nevyvalí se vpřed v podobě neforemné koule, ale jen správně vyplní prostor mezi hrudníkem a pánví do všech stran. To je ale už práce pro fyzioterapeuta.

V neposlední řadě je dobré vědět, že stejně jako platí krční páteř - rameno, tady je to spojení bederní páteř - kyčel. Nezřídka bolesti v oblasti bederní páteře pramení z artrózy kyčelního kloubu. Omezený pohyb v kyčli je nahrazován zvýšenou pohyblivostí určitých úseků bederní páteře, která pak reaguje vznikem artrózy v oblasti meziobratlových kloubů.

Homeopatická léčba

Pokud máte chronické potíže s bederní páteří, můžete volit i mezi těmito homeopatickými léky:

  • Ruta graveolens 9 C – tahová bolest v oblasti bederní páteře ráno před vstáváním, často po traumatu v oblasti páteře, s potřebou protažení, které bolest na krátko zmírní, bolest je zlepšená ležením na zádech.
  • Kalium carbonicum 15 C – ostrá, bodavá bolest vyzařující z oblasti bederní páteře do hýždí a stehen, s pocitem „unavených“ zad a větším prohnutím bederní páteře, bolest zhoršuje stání a chůze, je zlepšená odpočinkem vleže.
  • Sepia 15 C – tupá bolest vystřelující okolo křížové kosti směrem do pánve, pocity tlaku v oblasti pánve, často s otoky z městnání žilní krve, s hemoroidy, bolest se zlepšuje cvičením a tlakem.
  • Nux vomica 9 C – bodavá bolest podél bederní páteře, která budí při otáčení, s celkovou přecitlivělostí a únavou z přepracování, bolest se zlepšuje teplem a tlakem.

Dávkování: 5 granulí 2x denně.

V závěru jen opět připomínám, že není nad osobní poradenství homeopata, který vás podrobně vyšetří. V článku jsou uvedeny jen vybrané léky. Nicméně věřím, že pokud budete akutně potřebovat, pomohou třeba i vám.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.