Co dělat, když vám „rupne“ v zádech? Klid a nebo pohyb? Mohou pomoci homeopatické léky?

Mezi našimi čtenáři je jistě mnoho takových, kteří mají s výše uvedenou diagnózou osobní zkušenost, mnohdy nejednu.

Ti „protřelí“ již většinou vědí, že pohyb pomáhá. Při akutním bederním ústřelu dojde k reflexnímu stažení některých svalů v oblasti bederní páteře, které pak omezují pohyb.

V první řadě je potřeba vyloučit závažnější stavy, např. akutní výhřez meziobratlové ploténky. Proto je vhodné navštívit lékaře, aby podle vyšetření a příznaků tyto možnosti vyloučil. Při potížích pramenících z výhřezu meziobratlové ploténky bolesti obvykle vyzařují po některé straně dolní končetiny často až do prstů. Ale i reflexní změny (bolestivé body) ve svalech mohou tyto bolesti dobře imitovat. Rozhodující je neurologické vyšetření, někdy i provedení dalších vyšetření, jako je rentgen či CT.

Pokud se jedná opravdu „jen“ o akutní bederní ústřel, většina pacientů zjistí, že mnohem lepší je, byť pomalu, se pohybovat než zůstat ležet. Právě delší setrvání v určité pozici přináší při opětovném rozpohybování velké bolesti. Vhodné je střídání poloh z lehu do stoje a pomalá chůze. Sed je pro zatížení páteře biomechanicky nejnevýhodnější poloha, proto ho v akutní fázi příliš nedoporučujeme. Střídání poloh může trvat velmi dlouho, přesto, i když vstáváte třeba 15 minut, věřte, že obvykle je to cesta k rychlejšímu ústupu potíží.

Rehabilitace má sice určité možnosti jak pomoci i v tak akutní fázi, praktická zkušenost mi ale ukazuje, že nejlepší je pomalý vytrvalý pohyb. Často lepší než elektroléčba či masáže. V akutní fázi jsou bolesti tak velké, že pacient není schopen pro tyto techniky relaxovat a zaujetí pozice po dobu vykonání těchto technik často přinese i zhoršení stavu.

V období zklidnění akutní bolesti je rehabilitace naopak zcela na místě, právě jako prevence opakování těchto bolestivých epizod.

Z homeopatických léků můžete využít tuto kombinaci:

  • Arnica montana 9 C - 5 granulí 2x denně
  • Rhus toxicodendron 9 C - 5 granulí 2x denně
  • Aconitum napellus 9 C - 5 granulí 2x denně - pouze první den

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.