Je obecně známo, že sedavé zaměstnání má neblahý vliv na naši tělesnou schránku. Zatěžuje hlavně páteř, ale také klouby a zabrat dostávají i svaly. A to nemluvě o vnitřních orgánech, které dlouhým sezením pořádně utlačujeme. Smutnou třešničkou na dortu je pak stále narůstající hmotnost, obzvlášť kolem pasu. Pokud tedy nechcete změnit místo, je třeba hledat řešení.

Jak to říkali Králíci z klobouku, vstávat a cvičit. A přesně o tom to je. Králíci měli ranní rozcvičku, my si dáme rozcvičku během pracovní doby. Uvidíte sami, jak se vám po takovém protažení uleví, a to nejenom na těle, ale i na duchu.

1. Krční páteř

Krk míváme zatuhlý nejenom od strnulého sezení, ale také díky stresu. Nejenom, že nás pak bolí tzv. za krkem, ale často je to i příčina bolestí hlavy. Kdykoli si tedy během dne vzpomenete, naklánějte hlavu střídavě k levému a pravému rameni, můžete i jemně zatlačit rukou. Pak natočte bradu šikmo k jednomu a druhému rameni a nakonec zakružte hluboko hlavou jak na pravou, tak na levou stranu. Ukažte minimálně jednou v průběhu dne své krční páteři, kde „až“ jsou její limity – ukloňte maximálně hlavu postupně na obě strany, poté udělejte maximální rotaci do každé strany, nakonec se předkloňte. Záklon vynechte.

2. Bedra

Ta se ozvou přesně ve chvíli, kdy chcete vstát a narovnat se. Mohou za to především povolené břišní svaly. Sice existuje pár cviků, kterými můžete bederní páteř protáhnout, problém ale tkví v tom, že jakmile se vrátíte do původního sedu, budete tuto část opět zatěžovat. Nejlepší je střídavé sezení na židli a gymnastickém míči, kdy podvědomě zapojujete všechny vnitřní svaly i při práci. Žádný sed není správným. Správný sed je aktivní sed, který vyžaduje změnu. Zaujměte alespoň jednou za hodinu správný sed, kdy rozkročíte dolní končetiny na široko od sebe a usadíte se tak, abyste cítili kontakt sedacích hrbolů se židlí, ramena nechte volně, nestahujte je dozadu.

3. Bolavé nohy

Stejně jako od dlouhého stání, tak i od dlouhého sezení bolí nohy. V průběhu dne si proto nohy nejenom protáhněte. Stačí jimi párkrát střídavě zakmitat, udělat dva tři dřepy apod., ale vydejte se i na delší procházku. Samozřejmě nemáme na mysli někam ven do parku. Vašim nohám udělá dobře i to, když místo, abyste pracovní záležitost vyřídili telefonicky, dojdete za kolegy pěšky bez použití výtahu. V nohách tak rozproudíte krev, zbavíte se otoků a omezíte riziko křečových žil.

4. Nevolnost

Co si budeme povídat, všichni chceme v práci vypadat dobře, takže často zatneme zuby při zatahování zipu na poněkud těsných kalhotách či sukni a rozhodně se přitom neptáme, co na to naše vnitřní orgány. A teď si představte, kdyby vás takhle někdo přiškrtil, také by vám asi nebylo dobře, dělalo by se vám mdlo. Odtud pak může pramenit i případná nevolnost.

Co s tím?

Jestliže se nechcete vzdát šik hadříků a pořídit si nějaký ležérnější model, je vhodné se párkrát denně zhluboka nadechnout a vydechnout tak, abyste při nádechu vystrčili břicho dopředu a s výdechem ho opět zatáhli. Tak ulevíte nejenom vnitřním orgánům, ale současně posílíte i hluboké vnitřní svaly. Projděte se a aktivujte tak antigravitační mechanismy ve vašem těle, ke kterým patří také zajištění optimálního prokrvení všech částí těla. Na každou hodinu sedavé práce by mělo připadnout alespoň pět minut chůze.

Proč to všechno?

To je jednoduché. Malým cvičením si psychicky odpočinete a budete připraveni na další náročné pracovní úkoly. Lépe se soustředíte, zbavíte se napětí a rovněž přestanete myslet na jídlo.

A nezapomeňte, přestávky byste měli dělat přibližně po dvaceti minutách, kdy vám na protažení stačí opravdu chvilka.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.