Patříte mezi ty, kteří si před pár lety zlomili kotník, nebo ruku a toto místo po zátěži či při změně počasí stále otéká? Nebo máte za sebou zubní zákrok a dáseň v okolí se pořád nechce zahojit, nebo otéká? Pak je tento článek určený právě vám.

V ordinaci se často setkávám právě s těmito pacienty. Několik let po úrazu končetina stále otéká, vrací se i bolesti. Co s tím?

Začnu trochu z „jiného soudku“. Před časem jsem se věnovala léčbě obezity, jejíž součástí bylo i vstupní a výstupní vyšetření na bioimpedanční váze. Není třeba toto slovo detailně vysvětlovat, obecně to znamená, že na základě průchodu elektrického proudu o velmi nízké intenzitě, kterou necítíte, lze velmi přibližně zjistit, kolik máte v těle tuku, svaloviny a vody. Ty kvalitnější váhy dovedou toto množství určit i na jednotlivých končetinách. Měření je sice velmi nepřesné, nicméně na končetinách je poměr většinou stranově stejný, tedy pravá i levá dolní končetina mají obvykle stejné množství tuku, svalů a vody. Pokud se vyskytla odchylka a levá noha měla např. více vody, vždy jsem se ptala pacientů, zda neprodělali na této končetině zlomeninu nebo jiné poranění, což se téměř vždy potvrdilo. Zajímavé bylo, že tato situace se objevovala i mnoho let po poranění.

Přestože jsme již fyzicky i rentgenově přesvědčeni např. o zhojení zlomeniny, to, co zůstává ještě velmi dlouho a někdy navždy porušeno, je cévní zásobení. A to nejen ve smyslu prorůstání nových cév, ale především se jedná o zásobení vegetativním nervovým systémem, který reguluje právě stažení cév a jejich relaxaci. Cévy pak v klidové situaci regulaci zvládnou, ale při zátěži již často ne. V takové chvíli může pomoci homeopatie.

Stejná situace se vyskytuje v místě ihned po úrazu, kdy je doporučován co nejdříve k užití homeopatický lék Arnica montana v ředění 9 C. V časovém odstupu po několika letech doporučuji tento lék užívat ve vzestupném ředění.

  • Arnica montana 9 C – 5 granulí 2x denně vybrat 1 tubu
  • Arnica montana 15 C – 5 granulí 1x denně vybrat 1 tubu
  • Arnica montana 30 C – 5 granulí 1x týdně vybrat 1 tubu

Takovou kůru si můžete dopřát i několikrát za rok a věřím, že zlepší váš stav stejně jako ten můj a mých pacientů.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.