S příchodem podzimu se mění nejen barvy přírody, ale také počasí. Chladnější teploty a častější deště mohou mít vliv na naše zdraví, a to zejména v oblasti dýchacího ústrojí. V tomto období se zvyšuje výskyt kašle, rým a zánětů dutin, neboli sinusitid.

Jaké jsou příčiny těchto potíží?

Mezi ty hlavní patří chladné počasí. Snížení teplot může oslabit imunitní systém, což zvyšuje náchylnost k infekcím. Vlhké a studené počasí může vést ke zhoršení dýchacích potíží a zvýšení výskytu alergií. Pyl z pozdního léta a spory plísní mohou též dráždit sliznici dýchacích cest. Podzim je obdobím, kdy se také viry snadněji šíří, a tak častěji dochází k respiračním potížím, které se projevuje kašlem, rýmou, zpočátku jen vodnatou, která se během pár dní mění v hlenovitou až hnisavou. K tomu se přidává bolest hlavy a běžné nachlazení může vyústit v zánět dutin.

Jak si s nimi poradit, na to má odpověď naše zkušená lékárnice, homeopatka a lektorka HLA Mgr. Romana Vraspírová, působící v lékárně ve Svitavách:

Někdy je kašel dráždivý, neustále nutí odkašlávat, ale přitom téměř není sekrece, jen nadavuje. Po ulehnutí dráždí také, mluvení též provokuje ke kašli. Moje oblíbená kombinace je:

  • Coccus cacti 5 C 3-4x denně 5 granulí během dne + Drosera 30 C 5 granulí před spaním.

Pokud je kašel s velký zahleněním, tam je můj jednoznačný favorit:

  • Antimonium tartaricum 9 C 3x denně 5 granulí.

U sinusitid postupuji podle toho, v jak časné fázi pacient přijde:

  • Kalium iodatum 9 C 4-5x denně 5 granulí, když jsou potíže v začátku, bolest je v čele a u kořene nosu a jsou červené a podrážděné spojivky.
  • Kalium bichromicum 9 C 3-4x denně 5 granulí, když bolí čelistní dutiny, sekrece je zelená, teče do krku a tvoří se krusty v nose. Často kombinuji s Hepar sulfuris calcareum 15 C, když se přidává chrapot a rýma je někdy žlutá. Také mám oblíbenou kombinaci s Hydrastis canadensis 9 C na „ztekucení zadní rýmy“.
  • Když je situace pokročilá a sinusitida trvá již dlouho, sahám po Mezereum 9 C (v případě čelistních dutin) a Cinnabaris 9 C (čelní dutiny), dávkuji 3-4x denně. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.