Rady našich babiček a prababiček, lidově zvané "babské rady" jsou k nezaplacení. Jsou to takové lidové recepty, které se předávají z generace na generaci. Pojďme se seznámit s některými z oblasti zdraví.

Plíseň na nohách (tzv. atletická noha) – postiženou oblast potírejte česnekem večer před spaním. Česnek obsahuje silné antimykotické substance, které plíseň odstraní.

Popáleniny a poranění – dávejte na ně manukový med. Ten totiž obsahuje substance, které mají silný protiinfekční účinek.

Ucpaný nos – kořeněná jídla obsahující chilli nebo kari mohou tyto potíže zmírnit. Tato ostrá koření vyvolají sekreci z nosní sliznice, což vede k uvolnění sekretů a odstranění bakterií a virů.

Nachlazení – nakrájejte cibuli, dejte ji do misky a zalejte medem. Potom nechte alespoň hodinu odstát a užívejte opakovaně podle potřeby. Šťáva z cibule spolu s medem mají mírný homeopatický účinek a uleví od bolestí v krku a pomohou uvolnit hleny.

Migrény a bolesti hlavy – ponořte nohy do mísy s teplou vodou a na hlavu dejte chladivý polštářek. Led či chlad totiž vedou ke stažení cév v hlavě a krev je naopak odvedena do roztažených cév v nohách.

Afty – vyplachujte ústa chladným odvarem z heřmánku opakovaně během dne. Heřmánek obsahuje protibakteriální a protizánětlivé látky, které usnadní zhojení.

Křeče v nohách – vypijte sklenici toniku večer před spaním jako prevenci křečí. Chinin obsažený v toniku má totiž ulevující účinek.

Nevolnost – před cestou v jakémkoliv dopravním prostředku si dejte zázvorový čaj nebo kousek nakládaného zázvoru. Složky v něm obsažené na nevolnost dobře zabírají.

Močové infekce – pijte velkou sklenici vody s kávovou lžičkou sody bikarbony 3x denně, pokud možno od prvních známek infekce. Soda totiž mění pH moči z kyselé na zásaditou, což zmírňuje infekci a ulevuje od bolesti.

Poštípání hmyzem – aplikujte čerstvě uříznutý plátek cibule, aby se zmírnil otok a urychlilo hojení. Cibule totiž obsahuje enzymy, které snižují zánět.

Zdroj: Homeopathy Plus!, přeložil: MUDr. Jaroslav Čupera

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.