Příroda se pomalu probouzí, sem tam vykoukne i sluníčko. Vždyť se také říká: „Svatý Valentýnek – jara tatínek“… A toto schylování se k jaru v nás probouzí pocit radosti a touhy po jejím sdílení.

Regály obchodů jsou okolo Valentýna plné tematických srdíčkových dárků, brzy potom je vystřídají velikonoční vajíčka a zajíčkové – zejména z čokolády. Není divu! Čokoláda má totiž pozitivní účinky. Přináší povznášející pocity. S romantikou je spojena snad i z důvodu obsahu chemických látek v našem mozku, jejichž množství výrazně stoupá v době zamilovanosti.

Archeologické výzkumy tvrdí, že severoameričtí indiáni znali chuť kakaa a uměli připravit čokoládový nápoj. Jistě ho nepili náhodou. Podívejme se tedy, jak nám tento „božský mok“, jak jej indiáni nazývali, prospívá:

  • Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín K.
  • Má zajímavé zastoupení minerálů a stopových prvků (mangan, měď, železo, hořčík, fosfor, vápník, draslík, selen, zinek).
  • Nechybí kofein a teobromin se stimulačními účinky.
  • Obsahuje antioxidanty – flavonoidy. Podle odborníků z Yaleovy univerzity obsahuje kakao více fenolických antioxidantů než většina potravin. Dokonce i ve srovnání s vínem a čajem!
  • Má protivirové, protizánětlivé účinky.
  • Chrání před nemocemi srdce.
  • Snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu (u účastníků italské studie, kteří jedli vysokoprocentní hořkou čokoládu každý den po dobu dvou týdnů, byl zaznamenán pokles potenciálu inzulínové rezistence skoro na polovinu).
  • Má příznivý vliv na kognitivní schopnosti (i u seniorů a lidí s mentálním postižením).
  • Antioxidanty, které vysokoprocentní čokoláda obsahuje, mohou představovat prevenci onkologických onemocnění. (Zdroj: American Cancer Institute)
  • Snižuje krevní tlak a zlepšuje průtok krve.
  • Snižuje riziko mozkové příhody.
  • Působí proti vzniku krevních sraženin.
  • Zlepšuje náladu, působí proti stresu a úzkosti.
  • Chrání před škodlivými účinky slunečního záření.

Homeopatie má také svou čokoládu, a to homeopatický lék Chocolatum, který může být skvělým pomocníkem zejména žen. Chuť na čokoládu provází zejména premenstruační období, dobu kojení – mateřství – a také má souvislost se stravovacím režimem ženy. Tento lék se používá i při poruchách příjmu potravy.

Čokoláda bývá spojena s romantikou a láskou. Proto nás neudivuje, že homeopatický přípravek vyrobený z čokolády může pomáhat osobám, které zjistí, že jim někdo lhal nebo je zklamal. V obraze tohoto léku je důležité téma svobody a touhy po možnosti svobodně projevit své názory.

Pro mentální stav léku Chocolatum je typické rychlé probuzení zájmu, pomalé, zmatené přemýšlení, nesoustředěnost, zapomínání a dělání chyb. Tito lidé bývají nervózní a mohou se cítit „nepřítomni“. Člověk typu Chocolatum má rád povinnosti, cítí se lépe, když může něco dělat a tančit. Na druhou stranu může cítit neklid a izolovanost. Jeho smyslové orgány fungují skvěle, má „ostrý“ sluch.

Tělesné projevy: zimomřivost zlepšující se pobytem venku, suchost pokožky, obličeje, rtů, vlasů; pocit těžké hlavy, zad a končetin; neklidný spánek; potíže se velmi zhoršují večer.

Z hlediska ajurvédy (kdy se bere v úvahu kvalitní vysokoprocentní čokoláda slazená třtinovým cukrem) je čokoláda vyživující, uzemňující, zklidňující, těžká, zvyšující ženskou energii.

Jestliže jste dočetli článek až sem, je možné, že jste dostali chuť na čokoládu. Tak si třeba něco s námi připravíte:

Horká čokoláda

O vztah je třeba pečovat po celý rok, nejen o "svátcích lásky". Partner ocení společně strávený čas při zajímavém filmu a společném popíjení horké čokolády: V horkém mléce (může být obilné) rozpustíme hořkou čokoládu (alespoň 70%), přidáme koření – hřebíček, kardamon, skořici, případně dosladíme javorovým sirupem. Nalijeme do oblíbených hrníčků a užíváme si společné chvilky.

V případě, že právě potřebujete spíše zchladit, zvolte tuto verzi: rozmixujte zmražený banán s hrnkem mandlového mléka a 3 lžícemi kvalitního kakaa a přislaďte podle chuti.

Čokoládové muffiny

3 vejce, 1 kelímek smetany (může být bezlaktózová, obilná…), 1 kelímek mouky (může být bezplepková), 1 kelímek ořechů (kokosu, máku…), 1 kelímek kakaa, 1/2 kelímku hnědého cukru, 1/2 kelímku oleje, ½ balíčku kypřícího prášku. Ručně míchejte 5 minut, nalijte do košíčků a pečte na 160–180 °C. Můžete polít ještě vysokoprocentní čokoládou a posypat sekanými mandlemi.

Miničokohrudky

Ve vodní lázni rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu, přidejte trochu kokosového oleje. Přimíchejte kukuřičné lupínky, nasekané oříšky, hrozinky, brusinky, vločky… Lžičkou pokládejte na pečící papír malé hrudky a nechte ztuhnout. Můžete zabalit do sklenice, její víčko ozdobit a věnovat jako dárek.

Tip: Výsledky studie probíhající na třech univerzitách potěší všechny „čokomlsouny“! Na účinky čokolády bylo testováno 12 000 lidí. Prokázalo se, že ti, kdo konzumovali čokoládu s vysokým obsahem kakaa, mají vyšší odolnost proti srdečním onemocněním, dokonce měli i lepší výsledky jaterních testů. Káva a čaj účinky čokolády ještě zvyšují.

Důležité je také zmínit, že většina těch, kteří denně jedli více než 24,8 gramů čokolády, zároveň uvedla, že pravidelně sportují a své tělo velmi často vystavují fyzické zátěži. To znamená, že konzumace čokolády je sice zdravá sama o sobě, ovšem až ve spojení se zdravým pohybem je výsledek optimální. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.