Vůně jehličnatých stromů snad v každém vyvolá vzpomínku na Vánoce. Borovice, smrk, jedle… Ať je to kterýkoliv jehličnan, pocity něhy a sladkého dětství nám zprostředkují kdykoliv. Pozitivní emoce ale nejsou tím jediným, co nám vánoční stromky poskytnou.

Podívejme se společně na pohádkovou královskou jedli!

Trpělivá královna lesa, plná síly, odolávající náporům, kterým je vystavena.

  • Staří Kelti ji považovali za posla znovuzrozeného Slunce. Zdobili ji pentlemi a přinášeli pod ni dary. Dokonce byla jedle i průvodkyní na konci života. Semínko z jedlové šišky kladli při pohřbu pod jazyk zemřelým.
  • Stejně i na Balkáně je jedle stromem, který duši ukazuje cestu do jiného světa. Žalozpěvy za mrtvé byly prováděny v kruhu kolem jedle.
  • Germáni v ní viděli sílu, naději a odolnost.
  • Staří Řeci v jedli zas vnímali ochrannou ruku Artemidy, bohyně Měsíce.

V dávných dobách bylo zvykem pálit jedlové (i smrkové) poleno jako symbol zrození nového slunce.

Léčivý význam mají pupeny, jehlice, pryskyřice i kůra.

Vnitřně se užívá sirup z pupenů, pomáhá při zánětu průdušek. Pokud jste to nestihli v létě, nevadí. Jde ho vyrobit i z jehličí. Nasekejte ho v mixéru a postupujte stejně, jako je uvedeno v návodech.

Léčbu zánětu průdušek podpoříme inhalací odvaru z čerstvého jehličí. Odvar z jehličí lze využít i ke koupeli ulevující svalovým i kloubním bolestem. Stejná koupel či omývání podpoří hojení kožních potíží.

Mast z pryskyřice je vhodná k léčbě kožních vředů, omrzlin i jizev.

Aromaterapie využívá jedli:

  • při léčbě onemocnění dýchacích cest,
  • jako podpůrný prostředek k vykašlávání,
  • k úlevě při revmatismu,
  • při poruchách prokrvení,
  • ke zklidnění při nervozitě a napětí.

Tip 1: Jehličí lze využít jako vykuřovadlo – k dezinfekci a provonění prostoru zejména v období zvýšeného výskytu virových onemocnění.

Tip 2: Napěchujte jehličí do polštáře z pevnější látky, silice vás uklidní a navodí lepší spánek.

Nezapomeňte letos u stromečku trávit co nejvíce času. Po hektických dnech regeneruje vitalitu, vrací pevné zdraví dlouhodobě nemocným, dodá optimismus a prý přitahuje přírodní a vánoční bytosti do příbytků. To je možná důvod, proč mají děti jedli tak moc rády...

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.