Spalničky patří mezi běžná dětská infekční onemocnění. Šíří se kapénkovou infekcí a inkubační doba trvá asi 13 dní. Nejčastěji postihují děti kolem 5 let a projevují se horečkou až ke 40 °C, rýmou, kašlem, slzením očí, zánětem spojivek a kožním výsevem. Nemocný je infekční už 2–4 dny před výsevem vyrážky a další 4 dny po jejím ústupu. 

Reklama: Oscillococcinum

Onemocnění začíná jako viróza s horečkou, rýmou, kašlem a zvýšenou citlivostí očí na světlo. V ústní dutině můžou být (ale ne vždy) bílé skvrny, které potvrzují diagnózu. Pro spalničky je typické, že kožní vyrážka se vysévá nejdříve za ušima, na obličeji a pak na krku, trupu a končetinách. Jako komplikace se může vyskytnout zánět středního ucha, zápal plic, zřídkavou závažnou komplikací je zánět mozku.

Překonáním spalniček získává nemocný dlouhodobou imunitu. Podle názoru některých imunologů je prodělání běžných dětských infekčních onemocnění přirozeným tréninkem imunitního systému. Děti, které onemocnění prodělají, trpí v pozdějším věku méně často alergiemi a závažnými autoimunními nemocemi. V České republice patří očkování proti spalničkám mezi povinná očkování v dětském věku.

Zeptali jsme se MUDr. Evy Kettmannové na možnosti homeopatické léčby spalniček:

„Spalničky patřily před 50 lety mezi běžná dětská onemocnění. U nás byla homeopatie za socialismu zakázaná, ale kolegové v zahraničí doporučovali a i dodnes doporučují homeopatické léky na léčbu tohoto a dalších infekčních onemocnění a mají výborné výsledky zejména při prevenci komplikací. Dále lze pomocí homeopatie ovlivnit sníženou protivirovou imunitu, která bezprostředně po prodělání tohoto akutního onemocnění znamená náchylnost k dalším infekcím a také déle trvající únavu a slabost. Tyto potíže můžou přetrvávat i několik týdnů po onemocnění.

U výběru homeopatického léku na spalničky platí stejné homeopatické principy jako u jiných nemocí – homeopatika vybíráme podle příznaků, nikoliv podle diagnózy. To znamená, že v první fázi onemocnění budeme volit z léků na horečku (viz. článek "Horečka - stručný přehled homeopatických léků").

V další fázi, kdy již dochází k výsevu na kůži dítěte, volíme mezi Pulsatillou 15 C a Belladonnou 15 C a podáváme 3–5x denně podle intenzity příznaků:

  • Pulsatilla 15 C – uplakané dítě, touží po přítomnosti matky, nemá žízeň; bolesti uší.
  • Belladonna 15 C – intenzivní forma spalniček, výsev rozsáhlý. Dítě má žízeň. Na začátku onemocnění vysoká horečka, horká kůže, pocení, přecitlivělost na světlo, může být i suchý kašel.
  • Pokud jsou oči velmi citlivé na světlo a pálí, můžeme přidat lék Euphrasia 9 C 3–5x denně.

Jakmile výsev ustupuje, redukujeme dávkování a homeopatické léky vynecháme.

Pokud přetrvává kašel, vhodnou volbou je Ipecacuanha 9 C 3x denně, Sticta pulmonaria 9 C 3x denně nebo další léky podle typu kašle (viz. článek "Jak na kašel?").

Sníženou imunitu a únavu či slabost přetrvávající po nemoci můžeme ovlivnit lékem: Sulfur iodatum 9 C 2x denně po 10 dnů a 1 dávkou léku Morbillinum 15 C (tento lék není v ČR momentálně dostupný)."

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.