Začátek školního roku je vždy spojen s větší zátěží nejen studentů, ale i rodičů, zvláště rodičů dětí, které jdou do první třídy, nebo přecházejí na vyšší stupeň školy. 

Reklama: Oscillococcinum

Při trémě a netrpělivosti před začátkem školy podáváme lék Argentum nitricum 15 C, 1-2 x denně 5 granulí. Nejčastější otázkou takového dítěte je: „Kdy už to bude?“. Dítě je celkově neklidné, může se mu třást ruka nebo může chodit často na záchod.

Pokud se dítěti do školy nechce, má strach, trému, obavy a je zaražené, podáváme lék Gelsemium sempervirens 15 C. Lék podáváme už několik dnů před zahájením školy a pak denně, každé ráno 5 granulí, až do doby adaptace.

Jestliže se dítě na školu extrémně těší (samou radostí nemůže spát), potřebuje lék Coffea cruda 15 C, 5 granulí každé ráno před odchodem do školy.

Případ z praxe

Léčila jsem šestiletou holčičku, která po nástupu do školy pravidelně ráno opakovaně zvracela. Začala zvracet už po probuzení, pak po vyčištění zubů, pak po snídani, a ještě 2x cestou do školy. Nebyla moc dobrý jedlík, a tak zpočátku školního roku i zhubla. Všechna vyšetření provedená u lékaře byla negativní, a protože maminka nechtěla nasadit psychiatrické léky, rozhodli se rodiče vyzkoušet i homeopatii. Při prvním vyšetření dostala dívenka lék Argentum nitricum, protože jsem byla přesvědčena, že se jedná o typickou trému před školou. Lék výrazně zmírnil zvracení, a při jeho podávání zvracela už jen cestou do školy. To už maminka považovala za velký úspěch, ale já jsem spokojená nebyla. Další lék, který jsem nasadila, byla Ipeca 9 C, která je jedním z léků podávaných při zvracení. Při podávání tohoto léku se situace v podstatě nezměnila, stále zvracela při cestě do školy.

Při další kontrole jsme znovu s maminkou probraly celou ranní proceduru před odchodem do školy a teprve tehdy jsem pochopila, že dítě se do školy opravdu hrozně těší. Začaly jsme podávat lék Coffea cruda 15 C ráno po probuzení a ještě znovu při cestě do školy. Během 3 dnů zvracení zcela ustalo. Lék brala ještě asi 1 měsíc každé ráno, pak 1x týdně a nakonec jen v případě, že se zase na něco hrozně těšila, např. školní výlet apod.

Podobný stav se ještě 1x zopakoval. Když asi ve 12 letech jela s rodiči na hory, kam se hrozně těšila, rodiče už nebyli „zvyklí“ dávat Coffeu, a tak na ni zapomněli. Při výstupu v Tatrách začala dívka zvracet a opakovaně zvracela tak dlouho, než dorazili zpět k autu, kde lék nechali. Po jeho podání se zvracení zastavilo a do hodiny dívka vypadala zcela zdravě. Rodiče se na ni tehdy velmi zlobili, protože ji museli z hor snášet na zádech a celou cestu zvažovali, že zavolají horskou službu. Od té doby už nikdy nezapomněli lék přibalit při každém cestování. Nyní studuje vysokou školu a lék Coffea cruda už nepotřebuje.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.