Zlomeniny se léčí přechodným znehybněním části pohybového systému, aby došlo ke srůstu poraněných kostěných částí. Jenže – součástí tohoto úseku není pouze část kostěná, ale také šlachy, vazy a nervové a cévní zásobení.

Právě nervové a cévní zásobení bývá porušeno na té nejtenčí, nejtitěrnější, a přitom nejdůležitější úrovni, která zajišťuje to, že se látky důležité pro hojení tkání dostanou do cílových tkání a produkty přestavby zase zpět. Cévní systém zhojené oblasti bývá často i měsíce po zlomenině jakoby paralyzován, reaguje se zpožděním a neideálně. Jak se to projeví?

Pokud se jedná o zlomeniny či jiné typy úrazů v oblasti dolních končetin, projevují se otoky v oblasti kotníků nebo plosky, obvykle večer, a to po dobu měsíců i let. Horní končetiny pak otékají v oblasti od zápěstí směrem k prstům. Typické jsou také poruchy vnímání doteku ve zhojené oblasti, někdy jemné brnění nebo mravenčení.
Nenechte se oklamat. Akutní hojení probíhá průměrně 6 týdnů, ale po zlomeninách probíhá ještě dlouhodobě tzv. remodelace kosti, kdy se nově vytvořená tkáň při hojení přizpůsobuje zátěži, kterou běžný život přináší, a to je aktivní tkáňový proces, ke kterému patří také mírně zvýšené prokrvení dané oblasti.

I tady mohou homeopatické léky pomoci.

Užívání Arnicy montany 9 C není nic nového, zde se ale vysvětluje potřeba užívat ji i po období akutního hojení, po dobu několika měsíců. Pak je ovšem dobré změnit např. jednou za měsíc její ředění na 15 C či 30 C.

Při „paralýze“ cévního systému, která se projeví otokem spíše bledým, kdy v krevním řečišti zůstává žilní, neokysličená krev, která brání přívodu krve čerstvé, je dobré použít homeopatický lék Ledum palustre 15 C – 5 granulí 2x denně.

Homeopatický lék Rhus toxicodendron 15 C pak může podporovat remodelaci tkání a adaptaci na nové podmínky pro remodelovanou kostní tkáň.

A vůbec nejlepší je nezlomit si nic, tedy léto bez zlomenin a úrazů přeje Radana. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.