Mnoho z nás teď řeší svůj zdravotní stav po covidové, ale třeba i jiné infekci, která postihuje dýchací systém. Respirační cvičení může určitě pomoci, ale jak na to?

Lehněte si pohodlně na zem na podložku. Pokud vám tato poloha vyvolává kašel, podložte si hlavu a ramena polštářem, případně můžete využít i polohu vsedě.

Nechte svůj dech plynout a neovlivňujte v této chvíli jeho hloubku ani rychlost. Už jen to, že se na pozorování dechu zaměříte, umožní mozku dostat o něm více informací a zpětně lépe upravit dechovou frekvenci a objem. Takto pozorovat svůj dech můžete nejen vleže, ale prakticky v jakékoliv poloze, kdykoliv budete mít chvíli přes den čas. Někomu se to ale zpočátku nedaří a potřebuje začít vleže a v klidu.

Dalším krokem může být ovlivnění objemu dechu, tedy kolik vzduchu nadechnete. Položte si své ruce zlehka na břicho a pozorujte, o kolik je vaše břicho při nádechu nadzvedne. Poté můžete svým rukám dopřát, aby je břicho nadzvedlo o něco výš. Při tomto cvičení jen při nádechu „trochu přidejte na objemu“, ale výdech nechte pozvolný, jak tělo potřebuje, a ani dýchání nezrychlujte. Je normální, že se dech při zvýšení objemu nádechu trochu zpomalí, na méně nádechů dostanete do plic více vzduchu a tělo automaticky sníží potřebu počtu nádechů.

Dalším cvičením je ovlivnění délky nádechu a výdechu. Opět v pohodlné poloze zkuste pozorovat, do kolika napočítáte při nádechu a do kolika při výdechu. Optimální je, pokud je doba výdechu alespoň dvakrát delší než nádech. Můžete zkusit svou délku dechových fází podle tohoto doporučení upravit např. po dobu dvou minut a pak dýchat, jak potřebujete. Zpočátku volte kratší dobu, po kterou cvičení zkoušíte, tělo si na „nové informace“ zvykne a vám se pak nebude točit hlava z toho, že jste se převážně nadechovali, nebo např. zadržovali dech.

Opět platí: „Méně někdy znamená více“. Začínejte se cvičením po chvilkách a s relaxovaným tělem i myšlenkami.

Své cvičení můžete doplnit o užívání homeopatického léku Arnica montana 9 C, který podpoří autoreparaci, neboli samoléčebné schopnosti vašeho těla.

Hodně štěstí přeje Radana. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.