Víte z kolika kostí se skládá naše tělo? A co je to vlastně osteoporóza? Lze se jí nějakým způsobem vůbec bránit? Co můžete udělat v rámci prevence? Pokud máte jen mlhavé informace o tomto onemocnění, můžete se právě tady a teď dozvědět více.

Ne každý ví, že se v našem těle nachází 206 kostí, které jsou dokonale sestaveny tak, aby byla naše kostra v dobrém a zdravém stavu. Zdravá kostra totiž odráží náš dobrý zdravotní stav.

V současné době se všichni bojí o své zdraví a dělají vše pro to, aby nebyli nemocní. Někteří lidé se zaměřují na to, jak předejít onemocnění srdce, jiní zase, jak se vyhnout cukrovce nebo vysokému krevnímu tlaku, další se pak snaží vyhnout rakovině a podstupují pravidelné screeningové testy. Málo lidí však přemýšlí nad tím, zda mají v dobrém stavu své kosti.

Co jsou to vlastně kosti?

Kosti jsou živými částmi našeho těla. Mohou totiž dýchat. Stejně jako kůže a svaly. Skládají se z tvrdé vnější skořápky a „tyče“, ve které se nachází kostní dřeň. Ta je měkká a houbovitá. Díky ní jsou kosti lehké, pevné a pružné.

Jak kosti rostou?

V našem těle existují dva typy buněk, které růst kostí regulují. Jsou to osteoblasty a osteoklasty. Osteoklasty mají schopnost rozpouštět starší buňky kostí a ponechávají za sebou malé otvory. Jedná se o kostní buňky. Pak přichází na řadu funkce osteoblastů. To jsou buňky, které tvoří kost. Ty vstupují do malých nevyplněných prostor (jamek) a vytvářejí nové kosti. Přestavba kostí je nepřetržitý proces, který probíhá celý život. V procesu stárnutí jsou staré kosti nahrazovány novými.

Je tu ještě jeden typ kostních buněk, tzv. osteocyty, které poskytují našim kostem výživu. Nejsilnější kosti máme ve věku kolem dvaceti let.

Kdy naše kosti slábnou?

Mezi 20.-30. rokem života je cyklus růstu kostí v rovnováze. Kosti se rozkládají a jejich „obměna“ probíhá ve stejném poměru, jejich celková síla je stejná. Ale s blížícím se středním věkem jsou kosti křehčí. Většinou si toho nevšimneme, ale v tomto období se kostra začíná hrbit, občas se objeví bolesti zad. Je to proto, že jsou naše páteřní obratle slabší a hroutí se pod naší tělesnou vahou, což páteř křivý. Čím jsme starší, tím je vnější plášť našich kostí tenčí a může tak snadněji dojít ke zlomenině kosti.

Jakou roli hraje vitamin D při růstu kostí?

Pro vstřebávání vápníku ve střevech je velmi důležitý vitamin D (přesněji jeho forma D3 - cholekalciferol).
Nedostatek vitamínu D vede k nedostatku vápníku a fosforu v kostech, může způsobit křivici u dětí a osteomalacii u dospělých (kosti se stávají křehkými a mají sklon k deformaci a zlomeninám).

Co je to osteoporóza?

"Osteo" znamená kost a "porosis" znamená houbovité nebo-li porézní. Osteporóza je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) definována jako absolutní úbytek kostní hmoty (při zachování poměru mezi minerální a bílkovinnou složkou), provázený poruchou stavby kosti a zvýšeným rizikem zlomenin. Nevyváženost obou procesů, především oslabení novotvorby kosti, je nejčastější příčinou osteoporózy. Osteoporóza je progresivní onemocnění kostí charakteristické postupnou ztrátou vápníku.
Osteoporóza je často nazývána „tichým zlodějem“, který okrádá kostní tkáň ještě předtím, než se u člověka objeví jakékoli příznaky. U žen se ztráta kostní hmoty zrychluje v období menopauzy.

Jaká je role hormonů při vzniku osteoporózy?

Hormony ovlivňují vstřebávání vápníku do kostí. U žen v menopauze se produkce estrogenu zpomaluje. V této fázi je funkce nových buněk kostní tvorby výrazně zpomalena a vápník se tak hůře vstřebá do kosti, což může vést až k osteoporóze. Kosti jsou slabší a riziko zlomenin je vyšší. V období menopauzy je doporučována hormonální substituční terapie, aby nedocházelo k snížení hladiny estrogenu. Ovšem dlouhodobé užívání hormonální substituční terapie může zvyšovat riziko rakoviny prsu, demence, srdečních chorob, mrtvice a trombózy dolních končetin nebo plicní embolie.

U mužů kolem 50. roku věku, kdy se zpomaluje produkce testosteronu, taky dochází k obtížnějšímu vstřebávání vápníku do kostí, což vede ke snižování kostní hmoty. Tímto onemocněním trpí přibližně jedna ze dvou žen ve věku kolem 50 let a jeden ze tří mužů ve věku kolem 70 let. Ukazuje se tedy, že pohlavní hormony hrají v péči o zdraví našich kostí významnou roli.

Jaké jsou rizikové faktory osteoporózy?

Rizikovou skupinou jsou děti, jejichž rodiče trpěli nebo trpí osteoporózou. Častěji se s osteoporózou setkáváme u osob štíhlých a osob menšího vzrůstu. Osteoporóza se může objevit v každém věku, ale nejčastěji se vyskytuje po 40. roce věku. Nejedná se tedy pouze o riziko u osob staršího věku. Někdy toto onemocnění začíná již v dětství, ale její důsledky se objeví až v později.

Dalšími rizikovými skupinami jsou:

  • dívky, které trpí poruchami příjmu potravy, nebo dívky, které nadměrně cvičí.
  • ženy s předčasnou menopauzou nebo ženy s hysterektomií.
  • osoby, které trpí onemocněním štítné žlázy a jater.
  • lidé, kteří kouří, pijí alkohol, nadměrně pijí čaj nebo kávu
  • osoby, které mají „sedavý“ životní styl
  • možnými příčinami této oslabující nemoci je i špatné trávení a nevhodná strava, nedostatek vápníku a vitaminu D
  • riziko zlomenin je zvýšeno u lidí, kteří již někdy v minulosti zlomeniny měli.
  • k úbytku vápníku v kostech přispívá i stárnutí, dochází k tzv. senilní osteoporóze, kdy je úbytek vápníku výraznější.

Jaké mohou být zdravotní příčiny, které souvisejí s osteoporózou?

Mentální anorexie, chemoterapie během léčby rakoviny, související obzvláště s rakovinou prsu a rakovinou prostaty u mužů (snížená úroveň testosteronu), onemocnění ledvin, selhání jater, štítné žlázy, diabetes mellitus.

Jaké jsou příznaky osteoporózy?

Jedná se o „tiché“ onemocnění, které se ve většině případů zjistí až při první zlomenině pacienta. Před ní jsou pacienti většinou bez příznaků.

Zpočátku se člověk cítí unavený a vyčerpaný jako po nějaké těžké práci. Dalšími častými příznaky jsou bolesti zad, což může být způsobeno kolapsem obratlů. Zlomeniny se mohou objevit již jen při malém úrazu, po němž nastanou komplikace.

Které části těla mají nejčastěji sklon ke zlomenině kostí?

Osteoporóza postihuje zejména páteř a kyčle. Nejběžnější zlomeniny kostí jsou v oblasti kyčlí, žeber a zápěstí. Osteoporóza může být dokonce smrtelná. Až 25% starších lidí, kteří trpí zlomeninami kyčle, do roka zemře. Například osteoporóza v bederní páteře může způsobit vážné problémy zejména ženám. Zlomeniny v této oblasti se vyskytují již při takových aktivitách, jako je chůze do schodů, zvedání předmětů nebo pohyb v předklonu.

Jaká strava je doporučována v rámci prevence osteoporózy?

Strava hraje velmi důležitou roli pro zdravý stav kostí. Osteoporóze můžeme předejít tím, že budeme přijímat potravu bohatou na vápník, vitamín D a bílkoviny.

Naše strava by měla obsahovat hodně přírodních potravin, mléka a mléčných výrobků, ryby a vejce, oleje z tresčích jater, listovou zeleninu jako je špenát, zelí, fazole, hrách a všechny druhy ořechů, datle, fíky, atd.

Vápník se nejlépe vstřebává do těla v podobě mléka, které je jeho nejbohatším zdrojem. Výborná je rovněž sója. Ta obsahuje nejen vápník, ale i rostlinné estrogeny a zdá se, že pomáhá udržovat hustotu kostí.

Ovoce jako je zralá papaya a mango obsahuje fosfor, který rovněž pomáhá udržovat vápník v těle. Strava s vysokým obsahem bílkovin zas může zvýšit vylučování vápníku. Doporučováno je – pro ženy 50 gramů bílkovin a u mužů 65 g bílkovin každý den.

Pro prevenci osteoporózy má zásadní význam udržet si dobrou funkci trávicího systému. Vápník, který je obsažen v naší stravě, je nejlepším tvůrcem zdravých kostí. Více, než když užíváme velké množství různých potravinových doplňků. Případné doplňky stravy by měly obsahovat vitamin D, který vstřebávání vápníku usnadňuje. Nadměrné množství vápníku může někdy způsobit zácpu. Pitím většího množství vody a konzumací potravin bohatých na vlákninu, jako je zelenina a ovoce, můžeme nemoci předejít.

Nejbohatším zdrojem vitaminu D je slunce. Lidé, kteří se vystavují slunečnímu záření alespoň po dobu 10-15 minut denně rovněž v rámci prevence této nemoci předcházejí.

Ze stravy bychom měly úplně vyloučit kolu a další slazené nápoje.

Jaká je doporučovaná denní potřeba vápníku?

Muži i ženy potřebují v období středního věku až 1000 mg vápníku denně. V období po menopauze u žen a po 65.roce věku u mužů se spotřeba vápníku zvyšuje na 1500-2000 mg denně.

Jakou roli hraje obezita při osteoporóze?

Obezita je jedním z hlavních faktorů, které rozvoji tohoto onemocnění napomáhají. U zdravě vypadajících osob s nadváhou, kteří rádi jí nezdravé jídlo, je velmi často zjištěno, že trpí osteoporózou. Čím větší je hmotnost člověka, tím větší je pravděpodobnost, že dojde ke kompresi obratlů. Proto je nezbytně nutné, aby se vzniku obezity zabránilo.

Je v rámci prevence osteoporózy doporučováno cvičení?

Pravidelné cvičení je důležité, protože stimuluje buňky, stavbu těla a poskytuje svalům více kyslíku.

Cvičení může zpomalit úbytek kostní hmoty. Pomáhá také ke zlepšení celkové kondice. Doporučován je pohyb na čerstvém vzduchu po dobu alespoň 30 minut denně, kosti tak získávají potřebný vitamín D ze slunečního záření. Ideálním pohybem je svižná chůze, při níž je pouze minimální riziko zranění.

Jak přispívá kouření a alkohol k rozvoji osteoporózy?

Kouření a alkohol potlačují činnost buněk, které tvoří kosti. Alkohol brání tělu, aby správně absorbovalo vápník. U kuřáků se zase pomaleji hojí zlomeniny.

Jaké léky nejvíce škodí kostem?

Léky, které obsahují kortikoidy. Užívají je lidé trpící revmatickou artritidou, astmatem a mnoha dalšími onemocněními.
Nevhodná jsou i antacida, která se užívají dlouhodobě. Tyto léky ničí osteoblasty (buňky tvořící kosti) a zvyšují aktivitu osteoklastů (odstranění kostních buněk). Tyto léky by tedy neměly být nadměrně užívány.

Jak můžeme předcházet osteoporóze?

Osteoporóze můžeme předejít tím, že změníme své životní návyky, jako například:

  • budeme konzumovat zdravou a vyváženou stravu bohatou na vápník a vitamin D
  • snížíme konzumaci alkoholu
  • zůstaneme aktivní
  • přestaneme kouřit

Jakou roli mají při léčbě osteoporózy homeopatické léky?

Homeopatické léky mohou proces řídnutí kostí zpomalit. Rovněž pomáhají léčit kosti, které jsou poškozené či zlomené a umožňují vstřebávání nezbytných minerálů a živin, čímž dojde k zastavení úbytku kostní hmoty.

Zde mají své místo mnohé homeopatické léky, které se v boji proti osteoporóze užívají, jako například:

  • Calcarea carbonica může být indikována, když je znatelná únava, neklid, zimnice, bolesti zad a oteklé klouby. Tyto příznaky se zhoršují, když je chladné a vlhké počasí. Pacient trpí úzkostmi, je studený, potí se ve spánku, touží po sladkostech.
  • Phosphorus je vhodný pro lidi, kteří jsou přecitlivělí na světlo, pachy, zvuky. Touží po studených nápojích, po zmrzlině a kořeněném jídle. Obvykle jsou vysocí a hubení.
  • Lék Calcarea phosphorica doporučujeme pacientům s neklidnou povahou, mají rádi změnu, rostou příliš rychle, touží po uzených a slaných potravinách. Velmi snadno se při sebemenší fyzické aktivitě vyčerpají. Vytvářejí se jim kostní ostruhy a vápenaté usazeniny. Jejich zlomeniny se hojí extrémně pomalu.
  • Symphytum – problémem osteoporózy je, že se zlomeniny objevují již při malých úrazech. Symphytum je lék, který se obvykle užívá k nápravě a posílení všech zlomenin. Rovněž je užíván ke snížení bolesti starých zlomenin.
  • Silicea je doporučována nervózním, snadno unaveným a velmi zimomřivým pacientům, kteří mají tendenci se v noci potit. Mají jemný vzhled s „křehkou“ páteří. Jejich úrazy se často hojí pomalu. Mají tendenci být málo odolní vůči infekcím.
  • Calcarea fluorica je dalším lékem, který pomáhá posilovat kosti. Užívá se například v případě podvýživy kostí. Zhoršení nastává na začátku pohybu a ke zlepšení dochází v teple. U pacienta se může objevit i strach z chudoby.

Homeopatickou léčbu osteoporózy vždy konzultujte s lékařem-homeopatem.

Zdroj: www.hpathy.com

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.