Jsem stará generace, takže já mám doma zásoby: pytel brambor – vždy kupujeme zásobu na celou zimu od místních farmářů, škopek kysaného zelí, které si opravdu každoročně děláme sami. U nás doma na Valašsku to byla samozřejmost, tak v tom prostě pokračujeme.

Reklama: Oscillococcinum

Mrkev, petržel, celer, červenou řepu, černou ředkev, dýně hokkaido a jablka si pěstujeme sami, takže je ještě máme ve sklepě. Vždy mám doma ve spíži fazole, hrách, čočku, kroupy, pohanku, jáhly, ovesné vločky a podobné potraviny. Proto jsem si řekla, že s tím zkusím vydržet a nechodit ani do místní samoobsluhy. Navíc dnes jsem na internetu objevila, jak si udělat doma kvásek, a tak zkusím péct i chleba. Tak popisuje Hana Váňová situaci, do které se dostala, když byla města Litovel a Uničov zavřena do karantény. Po telefonu a mailu se pak snaží radit svým stálým pacientům.

Jak na covid-19 homeopaticky

Paní doktorka Váňová už lékařskou praxi neprovozuje, takže se svými klienty, kterým poskytuje homeopatické rady po mnoho let, je v kontaktu jen po telefonu. Co radí těm, které nemoc již zasáhla?

Hlavně zůstat v posteli, hodně pít, jednoduše jíst, prostě dělat jen to nezbytné. U jinak zdravých lidí není potřeba teplotu do 38 °C srážet. Zvýšená teplota je totiž zcela přirozená fyziologická funkce těla, při které se ve zvýšené míře tvoří protilátky. A to je to, co nyní všichni potřebujeme nejvíc! Je výborné podpořit pocení, například odvarem z černého bezu nebo směsí plicního čaje z lékárny. Snížit teplotu je možné zábalem nebo vlažnou sprchou. Pokud to nestačí, můžeme použít homeopatické léky Belladonna, Gelsemium, Bryonia a podobné. Každý z nich má specifický klinický obraz horečky, přesnější informace najdete na našich stránkách.
Obecně lze pro lehčí nekomplikované případy doporučit lék Paragrippe. Většinou pomůže i na lehký kašel. V případě dušnosti je pak podle ní třeba vždy volat lékaře.

A jaké vitamíny tělu prospívají?

Jednoznačně především vitamín C ve vysokých dávkách až pět gramů denně. To už se vám z ovoce a zeleniny dostat nepovede, proto je doplňte potravními doplňky. Stejně tak i minerály.

Důležité je podle ní zachovat si psychickou pohodu a nebát se. Pokud se to nedaří, jsou na místě léky Argentum nitricum pro ty, kdo mají pocit, že není možnost úniku, chtěli by ven, ale nemohou. Gelsemium pak pro ty, kdo mají paralyzující úzkost, a Aconitum těm, kdo panikaří. Právě psychické problémy jsou podle lékařky častým problémem, se kterými se na ni pacienti obracejí.

Poradit ale také samozřejmě chtějí, jak se nemoci vyhnout, což je v oblasti, kde je oficiálně potvrzených několik desítek případů, opravdu těžké. Někteří již nemoc prodělali, a tak jim lékařka radí, jak se vypořádat s případnými následky, jeden z jejích pacientů má problémy se ztrátou čichu, mnoho lidí má slabost a nechutenství.

Narušení integrity

Lékařka vysvětluje, že napadení těla virem je zásahem do jeho integrity. Počítačové viry fungují na stejném principu, ty přírodní provázejí člověka po celé věky a čas od času mutují… Pro posílení integrity dělá člověku dobře teplo, hlavně to vnitřní, které ztrácíme už při každé únavě.

A jak toto teplo získat? Je to jednoduché: lehněte si do vany s teplotou vody 38–39 °C, do které si můžete přidat nějakou přírodní koupelovou esenci. Na podporu imunity tymiánovou, echinaceu, eukalyptus nebo jedli sibiřskou, na uklidnění třeba levandulovou nebo pomerančovou apod. Pokud dáváte do vody éterické oleje, nezapomeňte přidat emulgátor, například trochu mléka nebo medu. Pokud takovou esenci nemáte, je lepší čistá voda než „chemická“ pěna do koupele.

Anebo si jen vezměte lavór s vodou cca 39 °C a připravte si varnou konvici s horkou vodou tak, abyste ji měli po ruce. Nejdříve dejte lavór na stůl a ponořte do něj předloktí asi na pět minut, přidávejte opatrně horkou vodu z konvice, co nejvíce vydržíte. Pak dejte lavór pod stůl a pět až deset minut prohřejte nohy (ideálně je mít vodu nad kotníky).

Myslete i na teplo lidských vztahů: nejdůležitější esencí v této situaci je laskavost. 

Ke zvýšení imunity podle lékařky pomůže také vhodná strava a rozhodně vyloučení alkoholu, cukru a bílého pečiva. K snídani doporučuje například ovesné kaše, na ty si kvůli nedostatku pečiva zvykl i její muž. A najednou mu nechybí sladkosti, které jinak často během dne vyhledával. Kromě toho je dobré tělu dodat také zeleninu, nejlépe tepelně upravenou, ideální jsou husté zeleninové polévky s obilovinami a/nebo luštěninami. Bílkoviny jsou ideální v podobě luštěnin, ale samozřejmě můžete vejce, ryby i maso.

Lékem pro prevenci viróz je jednoznačně Oscillococcinum. Ne náhodou vzniklo v době španělské chřipky v roce 1919. Armádní lékař Joseph Roy se tehdy pokoušel najít vakcínu na nemoc a domníval se, že pochází z kachny pižmové. Proto použil výtažky z jater a srdce tohoto zvířete. Byl to omyl, kachna se neprokázala jako původce španělské chřipky, ale Oscillococcinum bylo na světě. Doktor Roy lék dlouhodobě testoval a v roce 1931 si ho nechal patentovat. Od té doby je s úspěchem doporučován při virózách a chřipkách po celém světě.

Budou létat andělé

Kromě toho, že se lékařka vrací k restům, které dlouho odkládala, je výhoda, že může jít na vlastní zahrádku, protože v Litovli se nesmělo ani na vycházku do polí. Pomáhá jí i to, že jsou na krizové situace v Litovli trochu zvyklí, protože v posledních desetiletích zažili jak povodně, tak i tornádo. Teď jim na rozdíl od předchozích událostí aspoň teče voda a jde elektřina, takže to není tak zlé.

Po Skypu čte vnučkám pohádky. Čtyřletá Klárka si udělala andělská křídla: „Když nemohou létat letadla, budou létat andělé.“

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.