Lékárnice Šárka Chlebanová z Lékařské homeopatické asociace má štěstí, že pracuje v tradiční soukromé lékárně v centru města Zlína. Poslední rok v pandemii se jí podařilo zvládnout díky skvělému kolektivu i díky vlastnímu nastavení a znalosti homeopatie a Bachových esencí.

Jak probíhal rok pandemie v lékárně, kde pracujete?

Myslím, že poslední rok, tedy rok pandemie koronaviru, probíhal v naší lékárně obdobně jako v jiných lékárnách tohoto typu. Březen a duben minulého roku byl ve znamení hysterie, kdy drtivá část populace brala lékárny  útokem v zoufalé snaze předzásobit se léky, vitamínovými přípravky, zdravotnickými prostředky a vším možným. Nikdo samozřejmě nevěděl, co nás všechny čeká.

Situace byla o to vypjatější, že z lékáren i distribuce bleskově vymizely stěžejní přípravky k prevenci i léčbě příznaků virových onemocnění – běžná analgetika, antipyretika, vitamíny C, D a především dezinfekční přípravky a ochranné pomůcky.   

Po velmi dlouhé době jsme my, lékárníci, a s námi i pacienti čelili akutnímu nedostatku potřebného zboží. Covidová pandemie nám na čas „přivála“ nové zákazníky, nové požadavky na jiný sortiment, než běžně obchodujeme, a v zásadě změnila charakter služeb, které jsme byli zvyklí dosud v lékárně poskytovat. Před covidem se lékárna specializovala na poradenství v oblasti méně závažných akutních stavů za pomoci konvenčních přípravků, ale také homeopatie, tkáňových solí, Bachových esencí či léčebné kosmetiky. To se s příchodem koronaviru prakticky zastavilo, protože čas věnovaný konkrétnímu pacientovi musel být co nejkratší. S letním rozvolněním jsme se dočasně vrátili do starých kolejí, což – jak víme – netrvalo dlouho...

Jak se v tomto směru lišila loňská vlna od letošní?

Myslím, že první vlna probíhala ve znamení strachu, paniky a všeobecné paralýzy. O novém koronaviru bylo velmi málo informací, netušili jsme, co nás čeká.  Chyběly ochranné prostředky i léky. 

Všudypřítomný strach z neznámé nemoci jsme vnímali sami na sobě a samozřejmě i u našich pacientů. Postupně přibyly kvůli zastavení ekonomiky obavy o elementární existenci. Řada lékařů neordinovala, nebo fungovala pouze po telefonu, a tak byla lékárna často jediným místem osobního kontaktu pacienta se zdravotníkem. To na nás lékárníky kladlo daleko větší pracovní nároky, nicméně já i mé kolegyně jsme to přijímaly s velkou pokorou, profesionální odpovědností, ale i hrdostí na náš lékárenský stav.

Druhá vlna probíhala v lékárně klidněji v tom smyslu, že přípravků k léčbě i prevenci viróz byl víceméně dostatek a na trhu byl postupně i dostatek dezinfekcí a ochranných pomůcek.  Nakažených a vážně nemocných bylo ale mnohonásobně víc než v první vlně pandemie, což ruku v ruce s vládními opatřeními zasáhlo prakticky každého.  

V doporučeních pacientům hrály klíčovou roli přípravky k cílené podpoře imunitního systému a psychiky, což jsou spojené nádoby. Objevení vakcíny a počátek očkování přinesly první velkou naději, že konečně nacházíme cestu z krize. Jakkoli je můj osobní přístup k řadě očkování spíše zdrženlivý a opatrný, vakcínu proti onemocnění covid-19 jsem já i mé kolegyně přivítaly s přesvědčením, že je to jediná účinná cesta k zdolání pandemie. V tomto duchu se to snažíme vysvětlovat i našim milým pacientům. Spolu s doporučením očkování nabízíme homeopatickou podporu pro prevenci či zmírnění možných nežádoucích účinků vakcinace.

Jak jste to zvládala vy osobně?

Mohu říct, že docela dobře. Nejen já, ale celý personál lékárny první i druhou vlnu překonal bez onemocnění, což jen dokazuje dobrou úroveň naší přirozené obranyschopnosti, která je dobře trénovaná každodenním kontaktem s nemocnými. Svou roli jistě sehrály vitamíny a přípravky posilující imunitu, které tělu v dostatečné míře dodáváme. Všechny jsme zvyklé pravidelně sportovat. Když se zavřely tělocvičny, našly jsme si alternativní způsoby, třeba jen dlouhé procházky.

Za zásadní považuji fakt, že máme skvělý kolektiv holek, které prostě chodí do práce rády. Jasně, pandemie už trvá dlouho, i my bychom se na pacienty už nejraději usmívaly zase bez roušek, po práci si zašly do kavárny na kávu a večer do kina. To jsou věci, na které si musíme ještě chvilku počkat, ale světýlko na konci tunelu už vidíme!

Změnili jste nějak i organizaci práce?

Kromě toho, že jsme si musely vyčlenit víc času na dezinfekci provozovny, nemusely jsme do chodu lékárny významně zasahovat. Jak už jsem zmínila, nemohly jsme věnovat tolik času konzultacím a poradenství za tárou, jak jsme byly dosud zvyklé, ale o to víc času jsme strávily poradenstvím pacientům po telefonu. Klient pak už přišel vybavený informacemi a provedl jen krátkou návštěvu lékárny kvůli nákupu doporučených přípravků.

Musela jste pečovat i o svou rodinu?

Nemusela, bohudík to nebylo třeba, nikdo z mé rodiny vážně neonemocněl, fungovala jsem pouze jako messenger a dodavatel všeho.

S čím za vámi nejčastěji pacienti chodili?

Nejčastějším důvodem k návštěvě lékárny po celé období koronavirové krize byly přípravky pro posílení imunity. Naše lékárna je s oblibou vyhledávaná pro svůj pozitivní přístup k alternativním a komplementárním léčebným metodám. Proto byl u nás kromě konvenčních přípravků také velký zájem o homeopatické léky a tkáňové soli, které lze efektivně použít jak v prevenci, tak k úlevě od příznaků chřipky a potažmo covidu-19. Neocenitelnou roli hrají tyto přípravky i v podpoře psychiky pacientů a při psychosomatických potížích, které se rozvíjely v důsledku intenzívní a dlouhodobé stresové zátěže. Ve druhé vlně s nástupem očkování jsme zaznamenaly zvýšený zájem o homeopatika na prevenci komplikací a nežádoucích účinků očkování.

Co jste pacientům radila?

Z přípravků pro posílení obranyschopnosti především vitamin C a D, zinek, selen, betaglukan, probiotika. Při homeopatické prevenci pro mě byl a je klíčovým léčivý přípravek Oscillococcinum. Pro bezprostřední stimulaci imunitního systému jsem ráda přidávala tkáňovou sůl č. 3 Ferrum phosphoricum. K mírnění příznaků při akutním virovém onemocnění se nám velmi dobře osvědčila homeopatika a tkáňové soli jako účinná alternativa konvenčních přípravků ze skupiny antipyretik a analgetik. Jde hlavně o léky ze skupiny nesteroidních antiflogistik, které jsou původci možných nežádoucích účinků a interakcí s léčivy.

K frekventovaným lékům patřily Gelsemium sempervirens, Eupatorium perfoliatum, Aconitum napellus, Belladonna, Arsenicum album, Rhus toxicodendron, Bryonia, China a spousta dalších, indikovaných při konkrétních potížích pacienta. Při očkování jsme systematicky doporučovaly lék Thuya occidentalis.

Jaké nejčastější psychické potíže jste zaznamenala?

Slova jako strach, úzkost, nervozita, deprimovanost, vztek, vznětlivost, smutek, plačtivost jsme od pacientů slýchaly mnohokrát denně. Jako lékárník nemám moc možností, jak pacientovi v této oblasti efektivně a bezpečně pomoci konvenčním přístupem. Účinné léčivé přípravky jsou většinou vázány na lékařský předpis a mají nevýhodu v projevech nežádoucích účinků, jako je ospalost, nepozornost během dne a riziko vzniku závislosti.

V této době jsme si znovu uvědomily, jak obrovský přínos má pro nás znalost homeopatie a Bachových esencí, které můžeme pacientům ušít takříkajíc na míru a které, pokud jsou indikovány správně, pomáhají bez jakýchkoli negativních důsledků léčby.

Běžné nemoci určitě také nevymizely, ale určitě bylo méně virových onemocnění. Jaké je v tomto směru vaše pozorování?

Kolegové lékárníci mi dají za pravdu, že jsme letos i loni v zimním období z lékáren vyexpedovali mnohem méně přípravků na rýmu, kašel nebo zažívací potíže, čili ano, bylo méně ostatních virových onemocnění. Je vidět, jak velký význam má dodržování ochranných pravidel, jako je zakrytí úst, zvýšená hygiena rukou a udržování náležitého odstupu od okolí. A když se nám k tomu podaří dopřát si kvalitní jídlo, dostatek spánku a pravidelný relax u toho, co nás baví, je tu úžasný potenciál být dobrým manažerem vlastního zdraví. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.