Začala sezóna jahod a jiných dobrot. Ne každý si může na jarních či letních plodech pochutnat. Alergie na potraviny jsou v současnosti totiž velmi časté. Příznaky se dostaví někdy okamžitě, jindy po několika hodinách. Čím jsou příznaky opožděnější, tím těžší je identifikovat problematickou potravinu.

Potravinové alergie a intolerance (nesnášenlivost určitého druhu potraviny) se projevují více způsoby:

  • kopřivka, ekzém,
  • pálení na rtech a v ústech, otoky,
  • nevolnost, bolest břicha, průjem i zvracení,
  • pálení očí a slzení, svědění uší,
  • v těžších případech i anafylaktický šok.

Mezi problematické potraviny patří: mléko, vejce, pšeničná mouka, ořechy a jiné skořápkové plody, kakao, ryby, sója, některé druhy ovoce (již zmíněné jahody, jablka, citrusy…) a zeleniny (mrkev, celer, petržel…), stejně tak i přídatné látky v potravinách (barviva, konzervanty…).

Rada lékaře zní: Pečlivě sledovat příbalové letáky a vyhnout se tak expozici alergenu.

V případě, že jste navzdory všem opatřením svůj alergen v jídle neodhalili, ke klasické léčbě můžete přidat tyto homeopatické léky:

  • Histaminum 30 C – lék, který se obecně podává při každé alergické reakci.
  • Apis mellifica 15 C – v případě otoků kdekoliv na těle, pokud se tyto otoky zlepšují studenými obklady.
  • Urtica urens 5 C – základní homeopatický lék na kopřivku, svědění při kontaktu s vodou (sprcha, koupel) - zhoršuje na rozdíl od výše uvedené Apisu.
  • Rhus toxicodendron 15 C – puchýře s pocity pálení a svědění. Lepší se teplem - studenými obklady se projevy horší.

Léků ke zmírnění potíží je víc, proto se o vhodném léku, ředění a dávkování poraďte se svým lékařem-homeopatem.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.