V předešlém článku jsem psala o přípravě feny ke krytí, nyní zmíním to samé u pejska – samce. Vzhledem k tomu, že se čím dál více setkávám s nakažením feny od psa při krytí v podobě velmi častého výskytu mycoplasmy a jiných bakteriálních infekcí a výtoků, je na místě zmínit, že zdravý krycí pes je velmi důležitý pro bezpečné normální krytí a následnou březost feny až po fyziologický porod, kdy štěňata prochází porodními cestami. Zdravý má být v tomto případě především jeho penis, který zavádí do pochvy, kde zbytní a zůstává tam v průměru 20 - 30 minut při tzv. svázání.

Pokud pes do feny při krytí zanese infekci, je na problém zaděláno ať už v podobě nezabřeznutí, vstřebávání či dokonce nedonošení a potrat. A když už fena v pořádku donosí a porodí, pak je nutné, aby se štěňata nenakazila v porodních cestách. Noční můrou každého chovatele je pak umírání štěňat po porodu v průběhu prvních 7 dní.

Zásadou číslo jedna je samozřejmost, že kryjeme pouze psem, který nemá žádný výtok z předkožky, který se obvykle projevuje žlutým a nazelenalým hustým výtokem. Penis takového psa udržujeme v čistotě a denně ho omýváme vlažným slabým solným roztokem s měsíčkem lékařským nebo třezalkou. Na litr roztoku dáváme zhruba 10 kapek od každé byliny. Velmi dobře poslouží jako dezinfekce.

A jaké používám homeopatické léky?

Po každém krytí doporučuji podání kombinace Arnica montana 9 C a Bellis perennis 9 C na zhojení podrážděného a bolestivého penisu po svázání.

Chovný pes, který je hojně využíván ke krytí, může být vyčerpaný a slabý. Je nutné ho používat s citem a rozumem a nepřetěžovat. Navíc vysoké využití jednoho psa v chovu nám zužuje chovatelskou základnu. Na vyčerpaného psa je dobré použít China rubra 15 C nebo Gelsemium sempervirens 15 C. Klidně 3x denně do vymizení vyčerpání.

Při nezájmu psa o fenu je třeba nejdříve prověřit, zda je fena opravdu připravená na krytí a nechceme to po ní příliš brzo, nebo naopak už je pozdě. Ideální je stanovit hladinu progesteronu a jet za krycím psem na jistotu. Pokud měl pes špatnou zkušenost u feny při krytí a trpí díky tomu nezájmem, volím Arnicu montanu v ředění 15 C. Podávám 14 dní 1x denně.

V případě slabé a krátké erekce se zájmem o fenu podávám Conium maculatum 15 C

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.