Jistě znáte typické problémy spojené s menopauzou u žen, kterými jsou návaly horka, ať už spojené s pocením nebo ne a které postihují významné procento žen. Nicméně i muži po 50. roce věku mohou zakoušet podobné potíže.

Reklama: Sédatif PC

Příčiny návalů u mužů mohou souviset s andropauzou, kdy je problém daný kolísáním hladin testosteronu. Ale mohou to být i další příčiny, které je potřeba vyšetřit.

Jaké tedy mohou být příčiny návalů horka u mužů:

  • Andropauza
  • Úzkostné poruchy
  • Stres
  • Léky – především vazodilatancia, Ca antagonisté, léky na rakovinu prostaty
  • Hypertyreóza, brucelóza

Obraz potíží je stejný jako u žen v menopauze - návaly horka s pocením, zejména v noci, se zarudnutím v obličeji, na krku a trupu. U mužů jsou návaly doprovázené typicky poklesem libida.

Co nabízí homeopatie?

Na zmírnění těchto potíží používáme tzv. symptomatické léky, které jsou zaměřené na typ návalů:

  • Belladonna 9 C – lék na intenzivní pocení v noci, ale samozřejmě se může objevit i ve dne. Kůže je zarudlá, teplá, i pot je horký, může zde být pocit zvýšení teploty. Doprovodné příznaky mohou být fotofobie, bolest hlavy a různě intenzivní žízeň.
  • Glonoinum 9 C - lék na prudší návaly než je Belladonna, náhlé zarudnutí, horko a bušení v hlavě, bušení v hrudníku (jako při explozi). Může zde být i akutní hypertenzní krize. Zhoršuje teplo, slunce, zlepšuje chlad, nástup pocení.

Tyto léky používáme v dávce 5 granulí v rytmu návalů, tedy i v intervalu 15-30 minut.

Dále se používají tzv. terénní léky. Ty jsou potřebné na zlepšení potíží v čase, tedy zmírnění frekvence a intenzity návalů. Ohledně typologie mužů v období andropauzy zde byl nedávno publikován článek. Nicméně zde zmíním nejdůležitější léky, které mohou být v těchto případech indikovány.

  • Sulfur – lék pro horkokrevné a pletorické (překrvené) jedince se zarudlými rty, víčky, nosními dírkami, konečníkem. Kůže je typicky svědivá, pálivá, v noci se odkrývají nebo vystrkují nohy zpod přikrývky. Hodně se potí, což zhoršuje pocity svědění. Potíže zhoršuje teplo, teplé oblečení, slunce, zlepšují se chladem a chladnými nápoji.
  • Sepia – ač je považována za ženský lék, první pacient vyléčený tímto lékem byl muž. Lék pro muže, kteří jsou lhostejní k partnerce a k rodině, jsou nekomunikativní a odmítají útěchu, když věci nejdou dobře. Po stránce návalů je to lék na návaly horka s pocením. Nával stoupá z břicha vzhůru do hlavy a je následován slabostí a malátností. Doprovodným příznakem jsou ruce horké a nohy studené nebo naopak.
  • Lycopodium – lék na návaly, které provází vazký a páchnoucí pot, jedna noha je studená, druhá horká, nepříjemná horkost rukou. Chlad těla, ale vadí teplo. Mají touhu po čerstvém vzduchu, ale nesnesou průvan. Ve dne je jim horko, shazují přikrývky a v noci se do nich balí.
  • Conium maculatum – lék na pocení, když jedinec zavře oči. Návaly a pocení, když upadá do spánku, studený pot, který ale vyvolává palčivý pocit.
  • Calcarea carbonica - lék mužů, kteří jsou velmi zimomřiví, ale také mají nevyrovnaný krevní oběh a sklony k pocení už při malé námaze. Což spolu s celkově slabší imunitou vede k tomu, že snadno prostydnou a onemocní. Snadno a pořád se jim potí dlaně a nohy, které jsou teplé, vlhké a lepkavé. Zpotí se i při jídle a také se lehce zpotí v noci, jakmile usnou. Celkově jsou bledí, tlustí a ochablí.
  • Fluoricum acidum – lék na návaly horka s bolestí v kostech, štiplavý rozežírající pot vyvolává svědění. Ze sexu ale mají enormní potěšení.

Tyto terénní léky používáme v ředění 15 C či 30 C, zpočátku je lze podávat i 1x denně v dávce 5 granulí, se zlepšením můžeme prodlužovat intervaly mezi podáním. 

Tip redakce: Poslechněte si rozhovor s MUDr. Jaroslavem Čuperou o "mužském přechodu" na Youtube kanále Na vlně zdraví.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.