Tento lék se v anglicky mluvících zemích často označuje jako Cimicifuga, a proto je v lékárnách či knihách někdy potřeba hledat pod tímto názvem.

Je to rostlina původem ze severní Ameriky a její latinský název (Cimicifuga) se dá přeložit jako odpuzovač hmyzu. Pro svůj nepříjemný zápach byla takto i používána, nicméně Indiány byla využívána také pro léčbu gynekologických potíží.

Je to především ženský lék, hodí se zejména pro ženy s intenzivními emocemi, které kolísají mezi nadměrným vzrušením či depresí a smutkem.

Zvláštním znakem tohoto léku je střídání fyzických a psychických potíží, tedy střídání emocionálních potíží s výraznou zimomřivostí nebo ostrými bodavými bolestmi.

V klinické praxi se tento lék používá zejména na léčbu gynekologických potíží, na léčbu bolestí hlavy a zad, případně na léčbu psychických potíží, ale je to také důležitý lék pro těhotenství a porod.

Co se týče gynekologických potíží, Actaea racemosa je indikována na léčbu menstruačních bolestí. Typické je pro ně to, že bolesti svou intenzitou kopírují objem menstruačního krvácení. Menstruační krev je tmavá, s velkými sraženinami a krvácení je spojeno s bolestmi v pánvi, které vystřelují do stehen, případně jsou i bolesti v dolní části zad. S obdobnými bolestmi se můžeme setkat i v těhotenství v podobě intenzivních „poslíčků“. Tyto potíže se zlepší ohnutím, na čerstvém vzduchu nebo mírným pohybem. Zhorší se chladem, sezením a stresem.

Actaea racemosa se s úspěchem používá i pro ulehčení porodu, protože krček dělohy je orgánem velmi citlivým na vliv tohoto léku. Může se začít podávat 1-2 týdny před předpokládaným termínem porodu v ředění 9 C 1x denně, tady lze nakombinovat s lékem Arnica montana. Po započetí porodních bolestí podáváme Actaeu v patnácti minutových intervalech na střídačku s lékem Caulophyllum 9 C. V tomto podávání pokračujeme až do porodu dítěte.

Actaea racemosa může být indikována i pro léčbu menopauzálních návalů, které mají ale extrémní formu i s omdléváním a jsou především spojené s výraznými psychickými potížemi. Zahrnují střídání stavů nabuzení s výrazným přílivem energie a upovídaností, která může být obdobně intenzivní jako u léku Lachesis a kdy dotyčná skáče z tématu na téma. Na druhou stranu se můžeme ale setkat i s výraznou depresí, kdy má žena pocit jakoby ji halil černý mrak. Žena může trpět i výrazným strachem ze smrti.

Bolesti hlavy a zad postihují především krční a horní hrudní páteř a jdou do zátylku. Často se objevují u žen, které při práci sedí, například u švadlen a podobně. Páteř může být citlivá i na dotek. Bolesti se zlepší na čerstvém vzduchu, teplým zabalením krku, vleže či tlakem. Zhoršení přichází průvanem, chladem, změnou počasí, fyzickou námahou nebo v průběhu menstruace.

Lék Actaea racemosa podáváme, kromě výše zmíněného podávání při porodu, v ředění 15 C či 30 C. Při léčbě fyzických potíží podáváme 1-2x denně, v případě, že lék indikujeme jako terénní, je vhodná frekvence podávání 1x týdně.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.