Řada lidí je pod tlakem osobních i celospolečenských problémů, které vedou k dlouhodobému stresu. Musí se vyrovnávat s psychickými i fyzickými dopady pandemie, se složitou ekonomickou situací, s nejistotou. Které skupiny lidí jsou stresem nejvíc ohrožené? Jaká pravidla je vhodné zavést, aby na tom psychika byla lépe? A v jakých případech je možné ji podpořit homeopatií?

Reklama: Sédatif PC

Takovým tématům se věnovalo další neformální setkání s novináři, které pořádala Homeopatická lékařská asociace (HLA). Na tiskovém brífinku, který vedla manažerka HLA Lucie Nestrašilová, o stresu promluvila MUDr. Ilona Ludvíková, praktická lékařka, stomatoložka, předsedkyně HLA a lektorka mezinárodní školy klinické homeopatie CEDH.

Lidé čelí v dnešním světě přemíře informací, na které není lidské tělo adaptované, a to zejména kvůli médiím, která chrlí negativní informace ze všech koutů světa. „Lidské tělo je nastavené pouze na určitý přísun informací. Ve chvíli, kdy je objem katastrofických scénářů několikanásobně větší, aniž bychom chtěli, podprahově se stresujeme. A to i informacemi, se kterými nemůžeme nic dělat a z nichž se nás některé ani nedotýkají,“ vysvětluje MUDr. Ilona Ludvíková a dodává: „Ve chvíli, kdy tělo nezvládá stres vstřebávat, řekne „STOP“, rozumová část se odpojí od fyzické, stresovou situaci přejde, adaptuje se na ni, a neřeší ji. Začíná být k podnětům pasivní, a to je v dlouhodobém horizontu chyba.“

Cesta k lepšímu zvládání stresu: návrat k přirozenému fyzickému biorytmu

  1. Třídit informace pro lepší zpracování – rozlišovat, jaké informace jsou důležité a jaké naopak nedůležité, vyhýbat se dennodennímu zpravodajství a nepouštět k sobě negativní informace, které neumíme ovlivnit a které se nás netýkají; jít si místo toho třeba zacvičit
  2. Soustředit se na to, co jíme a co pijeme – v období stresu je třeba vynechat tučná a pro organismus z hlediska zpracování náročná jídla, soustředit se na pitný režim, jíst hodně ovoce, zeleniny a lehčí zdravou stravu a ulevit tím trávení – platí to nejen ve stresu, ale i v nemoci (pokud jste na dovolené, dopřejte si, ale pokud přijde nemoc či stres, je třeba tělu ulevit - pomocí lehké, snadno stravitelné a zdravé stravy)
  3. Navrátit zpět do svého těla rytmus a pohyb - tanec, pravidelný pohyb, vycházky; působí pozitivně nejen psychicky, ale i fyzicky
  4. Zaměstnávat své smysly – je potřeba se o ně starat, a to kvůli ukládání důležitých emočních okamžiků (covid byl v tomto velmi těžký a zablokoval vnímání smyslů – lidé přišli na nějakou dobu o čich a o chutě – nejvíc byli zasaženi teenageři – kteří zůstali ze dne na den zavření doma, nemohli prožívat život s vrstevníky, a svými smysly poznávat, zažívat první lásky a vztahové emoce)
  5. Postarat se o správný dech – každé ráno, když se vzbudíme, nastartovat den dechových cvičením – 4x 4 doby tzv. „BOX BREATHING“ neboli „krabicové dýchání“: 4 doby nádech, 4 doby zadržení dechu, 4 doby výdech, 4 doby zadržení dechu (opakování celkem 8krát) – pomáhá přenastavit tlakové poměry v hrudníku, vhodné na srdce a kardiovaskulární systém, jediná cesta, jak se dají rozumem ovlivnit vnitřní orgány, jak rehabilitovat a poradit si po virózách; pravidelné dechové cvičení je vhodné doplnit krátkým protažením, jógou

Homeopatie důležitou součástí komplexního přístupu ke zdraví

Ke zdraví je potřeba přistupovat komplexně, a ne pouze z pohledu jedné lékařské metody či odbornosti. „Homeopatie je v tomto případě velmi užitečná, praktický lékař má totiž příležitost se pomocí homeopatie o pacienta lépe postarat a pomoci mu vyřešit jeho zdravotní problém. Často se pak vyhne dalším odborným vyšetřením, na které se dlouhé měsíce čeká. Díky tomu, že si praktičtí lékaři doplní portfolio svých lékařských možností o homeopatické léky a naučí se s nimi pracovat, rozšíří se jim terapeutické možnosti zejména u funkčních psychosomatických potíží. Pomohou tím spoustě pacientů, kteří by pasivně čekali na odbornou péči,“ uvádí MUDr. Ilona Ludvíková.

Jak může pomoci v krizové situaci homeopatie

Každá krizová situace působí na každého člověka jinak. To, jak jsou emoce intenzivní, a jak je dotyčný vnímá, záleží na citlivosti a nastavení osobnosti člověka. „Devadesát procent homeopatické péče je o vyladění těla, aby fungovalo co nejlépe. Zdraví je veličina neustále proměnlivá v čase. Celkové zdraví je ovlivněno emocemi, které prožíváme – je potřeba s nimi dobře pracovat a správně je zpracovávat, aby se neukládaly v těle a neblokovaly správnou funkci pohybového aparátu,“ vysvětluje Ludvíková.

  • Causticum 15 C

- pro pacienty, kteří mají úzkosti a strach nejen o sebe samotné, ale i o blízké, o celé lidstvo a o osud celé planety

- pro lidi trpící syndromem prázdného hnízda

- dávkování: 5 granulí 1x denně navečer

  • Aconitum napellus 15 C

- lidé ohrožení v oblasti osobního bezpečí, v krizové situaci se musí schovat, omezí kontakty a trpí večerní úzkostí

- dávkování: 5 granulí 1x denně večer

  • Gelsemium sempervirens 30 C

- v případech paralýzy, neschopnosti cokoliv udělat, reagovat na situaci jakýmkoliv činem

- dávkování: 5 granulí 2x denně, ráno a večer

  • Arsenicum album 15 C

- pro úzkostné typy, lidi, kteří prožívají vše intenzivně, necítí se dobře a mají strach z nemocí, z kontaktu s lidmi

- tyto úzkosti vygradovaly v covidovém období

- dávkování: 5 granulí 1x denně večer, dlouhodobě, minimálně 3 měsíce

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.