Troufnu si říct, že neznám ve svém okolí nikoho, kdo by nikdy neměl škytavku a neprošel si tak jejími typickými projevy. Jedná se vlastně o náhlé, spontánní stahy bránice, které jsou vyvolány drážděním bráničních nervů nebo některých mozkových center. Bránici může dráždit také plný žaludek.

Existuje velké množství dobrých rad, babských rad, které vám se škytavkou pomohou – ať už je to vypití sklenice vody, nebo zadržení dechu atd.

Ale jak si poradit s úpornými a častými záchvaty škytavky?

  • Cuprum metallicum 9 C – základní lék při škytavce; křeče hladkého svalstva hltanu se zmírňují po napití se studené vody; škytavka může být doprovázena i vydatným sliněním.
  • China rubra 9 C – souvisí s pocitem tíhy a plného břicha po každém jídle; nadýmání a plynatost kvůli pomalému trávení; často se dostavuje i pocit hořkosti v ústech.
  • Belladonna 9 C – křečovité škytání, velký spasmus a svalové záškuby, často v souvislosti se suchostí sliznice faryngu vyvolávající bolestivé polykání.
  • Hyoscyamus niger 9 C – úporná škytavka po dráždivé stravě, prudké křeče v kombinaci s těžkým polykáním, nadýmáním a břišními kolikami.

Dávkování:
Vybraný lék podáváme opakovaně v rytmu záchvatů škytání. Zpočátku 5 granulí každých 10 minut opakovaně. Při zlepšení postupně vysazujeme. V případě urputného déletrvajícího škytání doporučujeme rozpustit 10 granulí ve 100 ml čisté vody a podávat po doušcích či po lžičkách přímo do úst. Roztok před každým podáním důkladně protřepeme.

Škyt, škyt, škyt… Hm, někdo na vás asi myslí? Ano, určitě, myslí na vás celý tým redakce Světa homeopatie a přeje vám pevné zdraví a veselou mysl. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.