Snad více než u jiných úseků páteře je nutno při bolestech hrudní páteře vyloučit orgánové onemocnění, například chronické záněty plic, žaludeční vředy, infarkt myokardu, apod. Onemocnění vnitřních orgánů mají totiž projekci (promítnutí) v jednotlivých úsecích páteře. Například onemocnění žaludku se často projevuje bolestmi v oblasti mezi pátým a šestým hrudním obratlem.

Postavení hrudní páteře je pro správné držení těla zcela zásadní. Vždyť je to právě krční a hrudní páteř, které se vzpřimují v kojeneckém věku jako první. Pokud k tomuto napřímení nedojde správně, promítne se tato změna v celém pohybovém systému. Hrudní páteř, nebýt omezena připojením žeber, měla by největší možnosti rotace. Místo toho je to úsek páteře, ve kterém dochází asi nejčastěji k blokádám. Nejsou to ale jen blokády, ale střídající se úseky blokád a zvýšené pohyblivosti. Proto nestačí jen odblokovat, ale je nutno také stabilizovat a cvičit. Jen „pokřupání“ tedy váš problém obvykle definitivně nevyřeší.

Častým problémem v oblasti hrudníku jsou také zablokovaná žebra. Projeví se obvykle bolestmi při otočení těla a často bolestí při nádechu. Zablokovaná žebra mohou, a často souvisí s psychickým „nezpracováním informace“, psychickým šokem. Představte si, že se dozvíte novou nepříjemnou informaci, která vás poleká, provázíte ji prudkým nádechem.

Homeopatická léčba

Při zablokování žeber můžete rozšířit paletu terapie o tyto homeopatické léky:

  • Aconitum napellus 15 C - 5 granulí 4x denně
  • Ignatia amara 15 C - 5 granulí 4x denně
  • nebo polykomponentním homeopatickým lékem Sedalia.

Při léčbě bolestí v oblasti hrudní páteře můžete přidat níže uvedené homeopatické léky, dle projevů:

Bryonia alba 9 C Bodavá bolest mezi, okolo a pod lopatkami vyzařující skrz na přední stranu těla nebo do žaludku, zhoršení pohybem. Užívejte 2x denně 5 granulí.
Actaea racemosa 9 C Bolesti a pocity napětí svalů v oblasti hrudní páteře doprovázené citlivostí obratlových trnů na dotek např. při opření či lehu. Užívejte 2x denně 5 granulí.
Chelidonium majus 9 C Bodavá bolest v oblasti pravé lopatky vyzařující vpřed a podél žeber dopředu, často spojena také s bolestmi pravého ramene, pocit zlomeného žebra. Užívejte 3x denně 5 granulí.
Rhus toxicodendron 9 C                                                      Křečovitá bolest v oblasti lopatek z pobytu v chladu, pocit jakoby ve vnějším sevření, zhoršení chladem. Užívejte 2x denně 5 granulí.


V závěru jen připomínám, že není nad osobní poradenství homeopata, který vás podrobně vyšetří. Ve svém článku uvádím pouze vybrané léky. Nicméně věřím, že pokud budete akutně potřebovat, pomohou i vám.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.