S těmito slovy přiběhla mladá maminka do lékárny a spráskla ruce…

„Co si s tím jen počneme? Je velmi citlivá, z lékařů a bílých plášťů má strach a představa chirurgického odstranění či ošetření tekutým dusíkem děsí i mě. Vzpomněla jsem si, jak jste mi doporučila nějaká homeopatika kdysi dávno, když byla miminko, na její trápení s bříškem a mně to pomohlo po porodu a k rozkojení. Nedalo by se něco najít i na tenhle náš aktuální problém?“

Maminku malé a jinak zdravé šestileté holčičky se mi podařilo uklidnit, vše jsme si ujasnily a nakonec jsme se domluvily, že pro lepší představu vše ještě vyfotí a přinese mi obrázek ukázat, když nemůže s dcerkou přijít osobně. Vysvětlila jsem jí, že při léčbě bradavic velmi záleží na typu a lokalizaci bradavice, což je pak zcela zásadní pro výběr vhodného homeopatického přípravku.

Podle popisu a obrázku se jednalo o dvě asi „tříměsíční“ bradavice – jedna větší (pravděpodobně první) v oblasti paty a druhá menší na plosce chodidla. Obě byly ploché, rohovité, tvrdé a okrouhlé. Holčička si prý často stěžovala na bolestivost a pocity píchání na patě při chůzi.

Mé doporučení s vysvětlivkami tedy znělo:

  • Antimonium crudum 9 C – 2x denně 5 granulí – rohovité, bolestivé, tvrdé bradavice obvykle na ploskách nohou.
  • Calcarea carbonica 9 C – 2x denně 5 granulí – velké, izolované a okrouhlé bradavice.
  • Thuya occidentalis 15 C – 3x týdně 5 granulí (po, st, pá) – základní lék při léčbě bradavic, který posílí imunitní systém a funguje jako velký očistný lék, předchází opakovanému výskytu bradavic do budoucna.

Tuto kombinaci užívat až do vymizení bradavic a následně po dobu tří měsíců podávat lék Thuya occidentalis 30 C 1x týdně 5 granulí na doléčení.

Maminka byla poučena o způsobu užívání homeopatických přípravků s nutností pravidelného užívání a trpělivosti. Dostala též instrukce o možném výskytu nových útvarů v průběhu léčby, což je ovšem známkou, že léčba probíhá úspěšně a tělo zapojuje svoje samoregulační mechanismy očisty zevnitř směrem ven. Dále byla poučena o nezbytnosti hygienických opatření při mytí a ošetřování bradavic. Dostala též informace o možnosti využít i lokální péči v podobě potírání tinkturou z túje, čajovníku, česneku či propolisu.

Za necelé tři měsíce přišla nadšená maminka zpátky do lékárny s poděkováním, že po bradavicích není ani památky a že dcerka prý byla nadmíru spokojená s „cucáním léčivých kuliček“.

Úspěšnost této léčby, spokojenost a compliance pacienta je pro nás zcela zásadní!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.