Nošení roušek nenechá celodenně zakrytou oblast obličeje bez následku. Mnozí si stěžují na suché rty, koutky, na suchou kůži kolem úst, či dokonce začínající ekzém. Pomoci si můžeme sami jednoduchými osvědčenými postupy bylinářů.

Jistě souhlasíte s tím, že nejosvědčenější je prevence. Proto je vhodné rty a obličej pravidelně promazávat vhodnými přípravky. Pokud máte pokožku sušší, budou oleje či mastičky bez vodní báze vhodnější než hydratační krémy.

V případě popraskaných rtů najdeme účinnou první pomoc v kuchyni.

  • Kokosový olej působí proti zánětu, napomáhá hojení pokožky, sliznic i jizev. Jednoduše namažte na rty a nechte vstřebat.
  • Med bude pro mlsouny pokušením – mít ho na rtech a neolízat! Vydržte to a uvidíte, že úleva přijde rychle. Med totiž pomáhá hojení ran, zmírňuje otoky, podporuje tvorbu nových tkání.
  • Olivový olej noste v kabelce v malé lahvičce, ať je vždy po ruce. Jednoduše naneste na rty, koutky, nebo tváře. Nechte působit, dokud se nevsákne. Olivový olej obsahuje antioxidanty i vitamíny A, D, E, K příznivě působící na pokožku.
  • Olej z hroznových jader asi běžně v kuchyni nemáte, ale je dostupný v obchodech se zdravou výživou. Pokožce dodá vitamíny a pleť chrání před ztrátou přirozené vlhkosti. Postiženou pokožku zklidní a hojí.
  • Ghí, přepuštěné máslo, prospívá velmi suché pokožce. Hydratuje, zvláčňuje. Pokud vám jeho vůně vadí, nahřejte ghí ve vodní lázni a přikápněte kvalitní éterický olej (třeba levanduli nebo růži).
  • Máslo je díky obsahu vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) prospěšné pokožce, hojí ji a chrání. Staré národy používaly máslo spíše na pleť než k jídlu. Pleť jím mazaly, nebo z másla dělaly obklady, protože bránilo infekcím.
  • Voda – nezapomínejte dostatečně pít. Pokud je tělo dobře hydratováno zevnitř, pokožka ani sliznice se tak rychle nevysušují.

Pomohou také bylinky.

Připravte si olejový macerát z měsíčku, slézu, jitrocele, růže, levandule, slaměnky... Jako základ použijte mandlový, jojobový, kokosový nebo olivový olej. Bylinky nasypte do skleněné lahve, zalijte je olejem tak, aby byly zcela zakryté. Nechte macerovat 14 dní, poté proceďte.

Tip 1: Smíchejte tři polévkové lžíce olivového oleje se třemi lžícemi medu. Jemně ohřejte a míchejte až do vzniku hladké směsi. Naneste na obličej (rty) a nechte působit 15 minut. Pak smyjte vlažnou vodou.

Tip 2: Bylinný olejový macerát můžete použít i k přípravě balzámu na rty. Louhujte bylinky v jemně nahřátém bambuckém másle, po dvou týdnech proceďte, naberte do malých kelímků a používejte jako balzám na rty.

Tip 3: Pro náročnější lektvarové kuchaře bude lákavou výzvou připravit si vlastní bylinkovou mastičku. Bylinný olejový macerát proceďte, jemně ohřejte a přidejte rozpuštěný včelí vosk. Poměr oleje a vosku závisí na tom, jaký olej jste k macerování bylin použili. Hustotu zkoušejte na talířku a v případě potřeby vosk přidejte.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.